Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τομ Ντόνιλον προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη συνάντησή του με τον ανώτερο κινέζο στρατιωτικό αξιωματούχο Φαν Τσανγκλόνγκ, δυο εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας στην Καλιφόρνια.
«Ένα βασικό μέρος της οικοδόμησης ενός νέου μοντέλου σχέσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια υγιή, σταθερή και αξιόπιστη σχέση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών», είπε ο Ντόνιλον στον Φαν στο κινεζικό υπουργείο Άμυνας σε σύντομα σχόλιά του ενώπιον των δημοσιογράφων.
Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να εργαστούν για να αντιμετωπίσουν «μη παραδοσιακές προκλήσεις σε θέματα ασφαλείας», συμπεριλαμβανομένων των ειρηνευτικών αποστολών, της καταπολέμησης της πειρατείας και των επιχειρήσεων αρωγής σε καταστροφές.
Ο Φαν, αντιπρόεδρος της ισχυρής Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας, ζήτησε έναν «νέο τύπο σχέσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων».
Ούτε ο Ντόνιλον ούτε ο Φαν αναφέρθηκαν στα πολλά και ευαίσθητης σημασίας θέματα που οι πρόεδροι των δύο χωρών αναμένεται να συζητήσουν τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένων των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο και των επανειλημμένων κυβερνοεπιθέσεων που οι ΗΠΑ συνδέουν με την Κίνα.
Ο Ντόνιλον συναντήθηκε χθες με τον Σι, στη διάρκεια της οποίας ο κινέζος αξιωματούχος είπε ότι οι σινο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα «σημαντικό στάδιο σύνδεσης του παρελθόντος με το μέλλον», μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Καμιά πλευρά δεν έδωσε διευκρινίσεις για το τι θα συζητηθεί μεταξύ δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου στη σύνοδο κορυφής, στις 7 και 8 Ιουνίου στο Σάνιλαντς της Καλιφόρνιας, νοτιοανατολικά του Παλμ Σπρινγκς.
Ενώ οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, παραμένουν βαθιές υποψίες και σημεία αδιεξόδου, όπως ο ρόλος της Κίνας στις προσπάθειες για να εγκαταλείψει η Βόρεια Κορέα το πυρηνικό εξοπλιστικό της πρόγραμμα.
Ο Φαν και ο Σι συναντήθηκαν με τον Τσόε Ριονγκ-χάε, τον ειδικό απεσταλμένο του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν νωρίτερα τον Μάιο. Οι ΗΠΑ πιθανώς να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στην Κίνα προκειμένου να επιβληθούν διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.