«Κάθε χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση», είπε ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνειών για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο πολλοί Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές κατηγορούν ότι δεν συμβουλεύτηκε το Κογκρέσο προτού οι ΗΠΑ βομβαρδίσουν τη Συρία, έγραψε το Σάββατο στους επικεφαλής των δύο σωμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει και να τους προειδοποιήσει ότι είναι πιθανές νέες ενέργειες. Απο την άλλη σε μια έντονη κλιμάκωση της κατάτασης ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον της συριακής κυβέρνησης «εξυπηρετούν την τρομοκρατία» κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον έπειτα από αυτήν την επίθεση.
Το ΝΑΤΟ απο την πλευρά του, δήλωσε οτι «Κάθε χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να μείνει χωρίς απάντηση», είπε ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνειών για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει τις αμερικανικές επιχειρήσεις.
Η χρονική συγκυρία δεν μπορεί να είναι συμπτωματική: λίγο μετά την κοινή δήλωση των Μέρκελ-Ολάντ που επέρριπταν στον σύρο πρόεδρο Άσαντ την αποκλειστική ευθύνη της αμερικανικής επίθεσης εναντίον της χώρας του, πήρε το λόγο ο γγ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ για να συμφωνήσει ουσιαστικά με τους προλαλήσαντες ηγέτες αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει και που απαντάει το δημοσίευμα της DW ειναι ποιο θα είναι το επακόλουθο αυτό των δηλώσεων; Περισότερο όμως τι ακριβώς εννοούσε ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ όταν δήλωσε, «καλώ όλα τα πολιτισμένα έθνη να συνδράμουν τις προσπάθειές μας προκειμένου να επιφέρουμε το τέλος της σφαγής και της αιματοχυσίας στη Συρία»;
Το Άρθρο 5
Φυσικά και ο Τραμπ μπορεί να ζητήσει τη στρατιωτική συνδρομή του ΝΑΤΟ. Εντούτοις δεν θα μπορούσε να επικαλεστεί το Άρθρο 5 της καταστατικής Συνθήκης της Ουάσιγκτον που προβλέπει τη δέσμευση της συλλογικής άμυνας και το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο όταν μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δέχεται επίθεση. Η μόνη φορά που έγινε αυτό ήταν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Ακόμη και στην περίπτωση αυτή όμως κάθε χώρα μπορεί να αποφασίσει μόνη της τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσει.
Στην παρούσα περίπτωση η επίθεση με τα χημικά έγινε εκτός της νατοϊκής επικράτειας. Οι αμερικανικές επιθέσεις στη Συρία συνιστούν λοιπόν επιχειρήσεις «out-of-area», όπως ήταν και οι επιχειρήσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1999. Και σε αυτή την περίπτωση η συμμετοχή των μελών του ΝΑΤΟ είναι εθελοντική.
Απο την άλλη θα μπορούσε να θυμηθούμε τις δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις κατά την διάρκεια συνάντησης των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας και πρώην πεζοναύτης δήλωσε οτι: “Δεν μπορεί πλέον ο αμερικανός φορολογούμενος να επιβαρύνεται με δυσανάλογο μερίδιο που αφορά την άμυνα των δυτικών αξιών. Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την ασφάλεια των παιδιών σας από ότι εσείς”, είπε ο Μάτις. Οι δηλώσεις Μάτις ειναι σαφής ένδειξη οτι οι ΗΠΑ αναζητούν μεγαλύτερη υποστήριξη απο τους Ευρωπαίους Συμμαχους.
Ωστόσο όπως αναφέρε το δημοσίευμα της DW στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα ζητήσει όντως τη συνδρομή των συμμάχων στην περίπτωση της Συρίας. Σε περίπτωση που το κάνει, θα έπρεπε να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση των 28 χωρών μελών προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για τις επιχειρήσεις. Η εξέλιξη αυτή θα έφερνε όμως ορισμένες χώρες σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Ανάμεσα σε αυτές και τη Γερμανία, όπου οι πολίτες καλούνται στις κάλπες το Σεπτέμβριο και η οποία θα έπρεπε να αποφασίσει εάν σκοπεύει να εμπλακεί άμεσα σε μια τόσο πολυσύνθετη εστία κρίσης ή εάν θα γύριζε την πλάτη σε έναν τόσο σημαντικό εταίρο όπως είναι οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τη DW αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τραμπ δεν πρόκειται να θέσει τους συμμάχους ενώπιον ενός τόσο δύσκολου διλήμματος. Μεταξύ τους ο ειδικός σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής Μίχαελ Λύντερς: «Πολλά συνηγορούν υπέρ του ότι ο Τραμπ δεν θα προχωρήσει σε άλλες επιθέσεις. Αλλά πρόκειται μόνον για εκτιμήσεις».
Εξάλλου, μια κλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία θα οδηγούσε στην κορύφωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας – ΗΠΑ. Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες που περιήλθαν στην κατοχή της Stratfor τον Δεκέμβριο 2016, τα έργα αναβάθμισης της βάσης Σαϋράτ που βομβάρδισαν οι ΗΠΑ και που εντοπίσθηκαν καταδείκνυαν ότι η Σαϋράτ αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία, τόσο για το συριακό καθεστώς, όσο και για τους Ρώσους συμμάχους τους στον αγώνα κατά των μαχητών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Χομς. Τότε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε αρνηθεί ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων εκεί.
O Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε νωρίτερα πως δεν ανησυχεί για πιθανά ρωσικά αντίποινα έπειτα από την επίθεση των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση της Συρίας. «Οι Ρώσοι δεν ήταν ποτέ ο στόχος σε αυτή την επίθεση», τόνισε.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα την 11η και 12η Απριλίου.
Πληροφορίες απο Deutsche Welle