Το Ρωσικό και Κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό έχουν γίνει ολοένα και πιο δραστήρια στον Βόρειο Ατλαντικό τα τελευταία πέντε χρόνια, γεγονός που καθιστά αναγκαία την επιστροφή σε μια πιο ανταγωνιστική νοοτροπία μεταξύ των διοικητών του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α., σύμφωνα με τον επικεφαλή των ναυτικών επιχειρήσεων, John Richardson.
Ο Αμερικανός αξιωματικός προσέθεσε ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη και πιο έντονη δραστηριότητα των τελευταίων 25 ετών, ενώ δεν είναι λίγες οι φωνές που κάνουν λόγο για μεγαλύτερη πολεμική ετοιμότητα των δυνάμεων στην περιοχή. Οι προειδοποιήσεις των ναυάρχων αντικατοπτρίζουν τις απειλές που περιγράφονται στη Στρατηγική Εθνικής Άμυνας του 2018, η οποία καλεί τον στρατό των Η.Π.Α. να καταστήσει τον ανταγωνισμό «μεγάλων δυνάμεων» με έθνη όπως η Ρωσία και η Κίνα πρωταρχικό του ενδιαφέρον και όχι την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Τον Μάιο του 2018, το Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι τίθεται ξανά σε υπηρεσία ο 2ος Στόλος, για να επιβλέπει ναυτικές επιχειρήσεις κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών και του Βόρειου Ατλαντικού, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή που θέτουν οι εδαφικές φιλοδοξίες της Μόσχας στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, κάτι που θα καταστεί εφικτό με μια νοοτροπία πιο ανταγωνιστική, με κεντρικά στοιχεία τη ναυτική υπεροχή και τη στενή συνεργασία με τους συμμάχους.
Παρά την ευρεία απειλή από τα κινεζικά υποβρύχια που επιχειρούν στο Βόρειο Ατλαντικό, αυτό που πραγματικά ανησυχεί τους Αμερικανούς είναι το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό. Ενδεικτικό είναι ότι ο Αμερικανός Ναύαρχος Foggo, είχε χαρακτηρίσει τις εντάσεις των δύο χωρών στην περιοχή το 2016, ως η “τέταρτη μάχη του Ατλαντικού”, εφορμούμενος τις παλαιότερες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων.
Ο ίδιος είχε προσθέσει πως τα ρωσικά υποβρύχια γυρίζουν τον Ατλαντικό, δοκιμάζοντας την αμερικανική άμυνα και αντιμετωπίζοντας την αμερικανική ναυτική διοίκηση με τέτοιο τρόπο ώστε να προετοιμάζονται για έναν περίπλοκο υποβρυχιακό πόλεμο, που θα τους δώσει ένα κρίσιμο πλεονέκτημα σε οποιαδήποτε πολεμική σύγκρουση. Εξίσου σημαντικός παράγοντας στη συζήτηση είναι και ο πόλεμος πληροφοριών και η τεχνολογία παρεμπόδισης τους, ένας επιχειρησιακός τομέας που θα είναι καθοριστικός στο μέλλον και αξίζει επένδυση, σύμφωνα με τους Αμερικανούς.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υποβαθμίζεται η αυξανόμενη απειλή του Πολεμικού Ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, ο οποίος αύξησε αριθμητικά τον υποβρύχιο στόλο του κατά την τελευταία δεκαετία και αναμένεται να φτάσει τα 70 υποβρύχια μέχρι το 2020, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας.
Εντούτοις, υπάρχει τουλάχιστον ένας υπάλληλος του Πενταγώνου, που δεν φαίνεται να ανησυχεί από όλη την πρόσφατη αναταραχή στον Ατλαντικό κι αυτός δεν είναι άλλος από τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας James Mattis, ο οποίος είχε δηλώσει ότι παρακολουθεί μεν όλη την δραστηριότητα των υποβρυχίων, ωστόσο δεν ανησυχεί γι’ αυτό.