Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να καταστρέψει ένα νέο σύστημα πυραύλων κρουζ το οποίο, όπως υποστήριξαν, αποτελεί «ευθεία παραβίαση» της Συνθήκης για την κατάργηση των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF) και κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι αποσταθεροποιεί την παγκόσμια ασφάλεια.
Ο Ρόμπερτ Γουντ, πρεσβευτής των ΗΠΑ για τον αφοπλισμό, δήλωσε πως το σύστημα είναι ικανό να φέρει τόσο συμβατικές όσο και πυρηνικές κεφαλές και αποτελεί μια «ισχυρή και άμεση απειλή στην Ευρώπη και την Ασία» καθώς το βεληνεκές του είναι από 500 έως 1.500 χιλιόμετρα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν την περασμένη εβδομάδα μια πρόταση της Ρωσίας για τη διάσωση της συμφωνίας-ορόσημο INF που κρατά τους πυρηνικούς πυραύλους έξω από την Ευρώπη, επειδή δεν μπορεί να επαληθευθεί κατάλληλα, ετοιμάζοντας το έδαφος για μια αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία τον ερχόμενο μήνα.
«Δυστυχώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπιστώνουν όλο και περισσότερο πως δεν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί τη Ρωσία ότι θα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της για τον έλεγχο των εξοπλισμών και πως οι πιεστικές και επιζήμιες ενέργειές της σε όλον τον πλανήτη έχουν προκαλέσει αυξανόμενες εντάσεις», δήλωσε ο Γουντ στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό που διεξάγεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Προσώρας δεν υπάρχει απάντηση από τη ρωσική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στη Γενεύη για το φόρουμ αυτό, στο οποίο συμμετέχουν 65 κράτη και το οποίο ξεκίνησε τη σύνοδό του για το 2019.
Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει δοκιμαστική εκτόξευση του «παράνομου πυραύλου», γνωστού ως SSC-8/9M729 και δεν έχει κάνει χειροπιαστά βήματα για να επανέλθει στη συμμόρφωση με τη συμφωνία INF, είπε ο Γουντ.
«Η Ρωσία πρέπει να καταστρέψει με επαληθεύσιμο τρόπο όλους τους πυραύλους SSC-8, τους εκτοξευτήρες και τον συνδεόμενο με αυτά εξοπλισμό προκειμένου να επανέλθει στη συμμόρφωση με τη Συνθήκη INF», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τα σχέδια της διοίκησης Τραμπ να αποσυρθεί στις αρχές Φεβρουαρίου από τη συνθήκη του 1987.
Ο Γουντ κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για την υποστήριξη που παρέχει στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τον εφοδιασμό του Ιράν με «προηγμένο οπλισμό όπως το σύστημα πυραύλων S-300».
Ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Βρετανίας τον περασμένο Μάρτιο δείχνουν τη «ριψοκίνδυνη συμπεριφορά» της Ρωσίας και τη μη συμμόρφωσή της προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συνθήκη απαγόρευσης των χημικών όπλων, είπε.
Η Βρετανία υποστηρίζει πως πράκτορες της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών δηλητηρίασαν τους Σκριπάλ με Νόβιτσοκ. Η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμιξη στη δηλητηρίαση, από την οποία επέζησαν.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ