Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε δοκιμαστική ρίψη πυρηνικής βόμβας τύπου B61-12. Η ρίψη της βόμβας, η οποία δεν περιείχε κεφαλή, έγινε από ένα stealth βομβαρδιστικό B-2 Spirit στην Νεβάδα, ως μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου επέκτασης της ζωής της βόμβας για άλλα 20 χρόνια. Η βόμβα Β61 βρίσκεται σε ενεργό υπηρεσία από το 1968.
«Η Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Ενέργειας (DOE / NNSA) και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ολοκλήρωσαν δύο δοκιμές, χωρίς πυρηνικό φορτίο, για τη βόβμα βαρύτητας Β61-12 στις 9 Ιουνίου στο πεδίο δοκιμών Tonopah στη Νεβάδα», το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα. «Αυτές οι δοκιμές είναι οι πρώτες τέτοιες δοκιμές αξιολόγησης από ένα βομβαρδιστικό B-2A Spirit για την B61-12.»
Οι δοκιμές είχαν ως στόχο την αξιολόγηση της αναβαθμισμένης βόμβας, αλλά και της δυνατότητας του B-2 Spirit να κάνει επιτυχημένη χρήση της βόμβας.
Διαφορετικές εκδόσεις της βόμβας βαρύτητας Β-61 είναι αναπτυγμένες σε βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για πέντε δεκαετίες. Ενώ, με το πέρασμα των χρόνων, το Πεντάγωνο παρήγαγε πολυάριθμες τροποποιήσεις στο θανατηφόρο αυτό όπλο, μόνο οι παραλλαγές Β61 3, 4, 7 και 11 παραμένουν σε υπηρεσία.
Το Πεντάγωνο, επί του παρόντος, πραγματοποιεί ένα πρόγραμμα επέκτασης ζωής της βόμβας Β61, αξίας 7,6δις δολαρίων δολαρίων, το οποίο στοχεύει στην «ανακαίνιση, επαναχρησιμοποίηση ή αντικατάσταση όλων των πυρηνικών και μη πυρηνικών εξαρτημάτων της βόμβας» και στη διεύρυνση της διάρκειας ζωής της B61 για τουλάχιστον ακόμα 20 χρόνια. Η πρώτη νέα βόμβα έχει προγραμματιστεί να είναι έτοιμη το 2020.
Εκτός από την ανάπτυξη της B61-12 σε σύγχρονα και μελλοντικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας, το Πεντάγωνο διασφαλίζει ότι η βόμβα μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί από τα μαχητικά αεροσκάφη F-15E και θέλει να την ενσωματωθεί στο οπλοστάσιο των F-35. Η ένταξη της βόμβας στο οπλοστάσιο των τακτικών βομβαρδιστικών προκαλεί τρόμο και κινείται στην κατεύθυνση έγκρισης της χρήσης πυρηνικών όπλων σε τακτικό επίπεδο μάχης.
Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξουσιοδότησε ένα πρόγραμμα πυρηνικού εκσυγχρονισμού, το οποίο ο Τραμπ αναθεώρησε σε ένα πιο φιλόδοξο 30ετές πρόγραμμα, το οποίο θα κοστίσει τουλάχιστον 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι να ολοκληρωθεί. Περίπου 800 δισ. Δολάρια θα διατεθούν για τη διατήρηση των πυρηνικών δυνάμεων, ενώ περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν για τον εκσυγχρονισμό τους.
Πηγή RT.com