ΗΠΑ: Πιέζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας για νέες κυρώσεις κατά του Ιράν

Οι ΗΠΑ απαίτησαν την Τετάρτη από τους 14 εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλλουν κυρώσεις στο Ιράν σε αντίποινα για την «κακόβουλη συμπεριφορά» του στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ αφιερωμένης στην εφαρμογή της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Ενώπιον μιας χώρας που παραβιάζει συνεχώς τις αποφάσεις αυτού του Συμβουλίου, είναι επιτακτική ανάγκη να αποφασίσουμε (να υπάρξουν) σημαντικές συνέπειες», δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ο Τζόναθαν Κόεν. «Γι’ αυτό προτρέπουμε τα μέλη αυτού του Συμβουλίου να ενωθούν μαζί μας και να επιβάλλουν κυρώσεις που θα στοχοθετούν την κακόβουλη συμπεριφορά του Ιράν» στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε.

Επρόκειτο για την πρώτη συνεδρίαση του ΣΑ για το ζήτημα μετά την ανακοίνωση, την 8η Μαΐου, του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που είχε επικυρωθεί με ομόφωνη απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ (την υπ’ αρ. 2231) τον Ιούλιο του 2015.

Την 24η Μαΐου, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) επιβεβαίωσε για 11η φορά ότι διαπίστωσε πως η Τεχεράνη τηρεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Τζόναθαν Κόεν επανέλαβε για άλλη μια φορά την κατηγορία ότι το Ιράν προμηθεύει με βαλλιστικούς πυραύλους τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, παραβιάζοντας το διεθνές εμπάργκο όπλων.

Σε πρόσφατη έκθεσή του, ο ΟΗΕ αναγνώρισε ότι ορισμένα τμήματα πυραύλων που εκτόξευσαν οι Χούθι εναντίον της Σαουδικής Αραβίας τους τελευταίους μήνες έχουν κατασκευαστεί στο Ιράν, αλλά διευκρίνισε ότι δεν είναι σε θέση να πει εάν είχαν σταλεί στην Υεμένη πριν από ή μετά την επιβολή στη χώρα αυτή του εμπάργκο όπλων, τον Ιούλιο του 2016.

«Η κατεδάφιση της συμφωνίας για το (ιρανικό) πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία έχει αποτέλεσμα, ασφαλώς δεν μας φέρνει σε καλύτερη θέση για να συζητήσουμε τα άλλα προβλήματα», αντέτεινε ο αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ΟΗΕ, ο Ζουάου Βάλε ντε Αλμέιντα, αναφερόμενος στις δραστηριότητες του Ιράν ως προς τους βαλλιστικούς πυραύλους και τις προσπάθειες της Τεχεράνης να επεκτείνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή.

«Η πλήρης εφαρμογή (της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα) εμποδίζει μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στην περιοχή», συνέχισε, εκφράζοντας απογοήτευση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ). «Η Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνει εκ νέου έκκληση στη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει αυτή την κοινή δέσμευση, που επικυρώθηκε σε διεθνές επίπεδο. Όλα τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη που υπέγραψαν (το ΚΟΣΔ) πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως τη συμφωνία και την απόφαση 2231 σε όλες της τις διαστάσεις», συμπλήρωσε.

«Η κατάρρευση αυτού του μείζονος κεκτημένου θα σήμαινε μια σοβαρή οπισθοδρόμηση για την περιοχή, για το καθεστώς μη διάδοσης (των πυρηνικών όπλων), αλλά και για την ασφάλεια όλων μας», υπερθεμάτισε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ, κάνοντας λόγο για «δυνητικά πολύ σοβαρές συνέπειες».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ