Λίγες ημέρες αφότου ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ παρέπεμψε 12 Ρώσους πράκτορες για την κλοπή εγγράφων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Δημοκρατικού Κόμματος πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Τραμπ προσήλθε στις συνομιλίες αυτές με τον Πούτιν χωρίς να ασκήσει καμία κριτική στη Μόσχα για την υπόθεση αυτή.
Αντιθέτως, το πρωί είχε γράψει στο Twitter: «Οι σχέσεις μας με την Ρωσία δεν ήταν ποτέ τόσο άσχημες εξαιτίας της βλακείας ετών εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και, τώρα, του κυνηγιού μαγισσών».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απάντησε, επίσης μέσω του Twitter: «Συμφωνούμε».
Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε οργή στο Δημοκρατικό Κόμμα, με έναν βουλευτή να κατηγορεί τον Τραμπ ότι έχει μετατρέψει τον Λευκό Οίκο σε «προπαγανδιστικό όργανο του Κρεμλίνου».
Αφού ολοκληρώθηκε η δίωρη, κατ’ ιδίαν συνάντηση του Τραμπ με τον Πούτιν, οι δύο ηγέτες κάθισαν σε ένα μεγάλο τραπέζι συνεδριάσεων για ένα γεύμα εργασίας, μαζί με υψηλόβαθμους συμβούλους και συνεργάτες τους. Στο επιτελείο του Τραμπ συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Ρωσία Τζον Χάντσμαν.
Ο Πούτιν συνοδευόταν από τον εκπρόσωπό του, τον Ντμίτρι Πεσκόφ, τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τον σύμβουλό του Γιούρι Ουσάκοφ, και τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ.
Νωρίτερα, ο Τραμπ ξεκίνησε τη συνάντηση με θερμά λόγια για τον Πούτιν, τονίζοντας ότι η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών είναι ένας στόχος που έχει θέσει εδώ και καιρό.
«Χαίρομαι πολύ που σας συναντώ», «έχει έρθει ο καιρός να μιλήσουμε εις βάθος για τις σχέσεις μας», δήλωσε ο Πούτιν, ενώ ο Τραμπ εξέφραζε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη σε μια «έκτακτη σχέση». «Έλεγα, και είμαι σίγουρος ότι το έχετε ακούσει στη διάρκεια των χρόνων πως το να τα πάμε καλά με τη Ρωσία είναι καλό πράγμα, δεν είναι κακό πράγμα», είπε ο Τραμπ, καθισμένος δίπλα στον Πούτιν κατά την έναρξη των συνομιλιών.
Στις δηλώσεις που έχει κάνει δημοσίως το τελευταίο διάστημα, δεν περιλαμβανόταν κανένα από τα θέματα που έχουν φέρει τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου: την προσάρτηση της Κριμαίας, τη στήριξη της Μόσχας στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, την φερόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές αλλά και σε ευρωπαϊκές εκλογές καθώς επίσης και στη δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ δύο Ρώσων και δύο Βρετανών στη Βρετανία.
«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι τεταμένη λόγω των όλων αυτών των πολύ κακόβουλων ενεργειών για τις οποίες αρνείται να εγκαλέσει τη Ρωσία. Μολονότι οι σχέσεις ήταν κακές κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τουλάχιστον τότε η προεδρία των ΗΠΑ δεν ήταν προπαγανδιστικό όργανο του Κρεμλίνου», έγραψε στο Twitter ο Δημοκρατικός βουλευτής Γκρέγκορι Μικς, που είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.
Με ένα ειρωνικό «τιτίβισμα» σχολίασε τις δηλώσεις του Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον: «Θαυμάσιο Μουντιάλ. Ερώτηση για τον πρόεδρο Τραμπ καθώς θα συναντά τον Πούτιν: Ξέρεις για ποια ομάδα παίζεις;», έγραψε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ