Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσίευσε την Κυριακή έναν «κατάλογο» με τους 10 ψευδείς ισχυρισμούς, όπως αναφέρει, τους οποίους χρησιμοποίησε η Ρωσία προκειμένου να δικαιολογήσει τις ενέργειές της στην Ουκρανία, μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της περιοχής της Κριμαίας τον περασμένο μήνα. Πετώντας το «διπλωματικό γάντι» στη Μόσχα η Ουάσιγκτον εξέδωσε τον δεύτερο κατά σειρά κατάλογο σε μόλις ένα μήνα από τους ψευδείς ισχυρισμούς που όπως θεωρούν οι ΗΠΑ έχει εκφράσει η Ρωσία για την Ουκρανία.
«Η Ρωσία συνεχίζει με μια λανθασμένη και επικίνδυνη ρητορική για να δικαιολογήσει τις παράνομες ενέργειές της στην Ουκρανία» ανέφερε η έκθεση-κατάλογος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ με τίτλο: « Η Ρωσική Μυθιστοριογραφία: . . Το σίκουελ των δέκα πιο ψευδών ισχυρισμών σχετικά με την Ουκρανία». Η Μόσχα απέρριψε ένα παρόμοιο κατάλογο που η Ουάσιγκτον κυκλοφόρησε στις 6 Μαρτίου ως κυνική «διαστρέβλωση της πραγματικότητας » που χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Στην νέα λίστα της Κυριακής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται από τη Μόσχα, ρώσοι πράκτορες έδρασαν στην Ουκρανία και η Ρωσία βοήθησε στις εξεγέρσεις. «Αυτό που συμβαίνει στην ανατολική Ουκρανία δεν θα συνέβαινε χωρίς τη ρωσική παραπληροφόρηση και την προβοκατόρικη προώθηση της αναταραχής. Δεν θα συνέβαινε αν μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική δύναμη δεν είχε μαζευτεί στα σύνορα, αποσταθεροποιώντας την κατάσταση μέσω της απροκάλυπτα απειλητικής παρουσία της» αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προσέθεσε ότι παρά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι διέταξε μερική αναδίπλωση των στρατευμάτων της που συγκεντρώθηκαν στα ουκρανικά σύνορα, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να δείχνουν σημαντική κίνηση απομάκρυνσης των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα. Τέλος η ανακοίνωση-κατάλογος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια (φυσικό αέριο) ως όπλο εναντίον του Κιέβου, παρά τους ισχυρισμούς για το αντίθετο. «Η Ρωσία αύξησε την τιμή που η Ουκρανία πληρώνει για το φυσικό αέριο κατά 80% τις τελευταίες δύο εβδομάδες . Επιπλέον, επιδιώκει αποπληρωμή ποσού μεγαλύτερου από 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε αναδρομικά χρέη κατόπιν καταγγελίας των συμφωνιών του Χάρκοβο του 2010» αναφέρεται.