ΗΠΑ: Νέα μελέτη αποκαλύπτει πόσα δαπάνησαν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Η αμερικανική κυβέρνηση δαπάνησε περισσότερα από 2,8 τρισ. Δολάρια για εξοπλισμούς σχετικούς με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Τα ευρήματα αυτά συμπεριλήφθηκαν σε μια νέα έκθεση του κέντρου Stimson, «Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας: Προστασία της Αμερικής, ενώ προωθούνται οι επιδόσεις και λογοδοσία», η οποία εξέτασε τις επενδύσεις που σχετίζονται με την CT – counter-terrorism σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες από τις οικονομικές περιόδους 2002 έως 2017. Η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της.

«Οι δαπάνες CT έχουν καταστεί σημαντική συνιστώσα της συνολικής δαπάνης για προγράμματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, της εκπαίδευσης και της ιατρικής έρευνας», ανέφερε η έκθεση.

Η ομάδα μελέτης εξέτασε τις δαπάνες για κυβερνητικές προσπάθειες εσωτερικής ασφάλειας, διεθνή προγράμματα και στρατιωτικές εκστρατείες στη Μέση Ανατολή και αλλού. Υπολόγισε ότι οι ετήσιες δαπάνες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κορυφώθηκαν στα 260 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008 την εποχή της κλιμάκωσης των πολέμων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Το 2017, καθώς μειώθηκε η χρηματοδότηση του πολέμου, οι δαπάνες μειώθηκαν στα 175 δισεκατομμύρια δολάρια, που ήταν ακόμη 11 φορές μεγαλύτερη από το επίπεδο του 2001, αναφέρει η έκθεση.

Πηγή: National Defence