Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος εταιρειών και προσώπων στην Κίνα που πιστεύει ότι ωφελήθηκαν από την απόσπαση εμπορικών μυστικών των ΗΠΑ από χάκερ, έγραψε χθες Κυριακή η εφημερίδα The Washington Post.
Το δημοσίευμα, που επικαλείται μη κατονομαζόμενα στελέχη της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνει ότι η οριστική απόφαση για την επιβολή κυρώσεων ή όχι αναμένεται να ληφθεί σύντομα, πιθανόν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Οι υποψίες πως Κινέζοι χάκερ βρίσκονταν πίσω από μια σειρά επιθέσεων και κλοπών δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποτελούν ένα από τα σημεία τριβής στις διμερείς σχέσεις, καθώς ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προετοιμάζεται για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.
Στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα θεωρούν ότι η Κίνα είναι στην κορυφή του καταλόγου των υπόπτων για την μαζική κλοπή δεδομένων από μια αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία, που αφορούσε τα προσωπικά δεδομένα 4,2 εκατ. νυν και πρώην εργαζομένων σε κυβερνητικές υπηρεσίες. Το Πεκίνο διέψευσε ότι ενέχεται στην υπόθεση.
Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αναλυτές λένε ότι Κινέζοι χάκερ χρησιμοποιούν εξελιγμένες τακτικές για να οικοδομούν τεράστιες βάσεις δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για παραδοσιακούς σκοπούς της κατασκοπείας, όπως η στρατολόγηση κατασκόπων, όσο και για την απόκτηση πρόσβασης σε ασφαλή δεδομένα σε διάφορα δίκτυα.
Η Ουάσινγκτον Ποστ αναφέρει πως —εάν επιβληθούν— οι κυρώσεις θα σηματοδοτήσουν την πρώτη χρήση ενός προεδρικού διατάγματος που υπέγραψε νωρίτερα φέτος ο Ομπάμα και προβλέπει τη δέσμευση πόρων νομικών και φυσικών προσώπων στο εξωτερικό που υπάρχουν υποψίες ότι ενέχονται σε βιομηχανική κατασκοπεία μέσω εργαλείων πληροφορικής.
Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε πως δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα προς το παρόν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς να κάνει κάποιο σχόλιο.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στην Ποστ πως οι κυρώσεις αποτελούν ένα «μήνυμα προς το Πεκίνο ότι η κυβέρνηση αρχίζει να καταπολεμά τη βιομηχανική κατασκοπεία και στον ιδιωτικό τομέα ότι είμαστε στο πλευρό σας. Θα λέει στην Κίνα «αρκετά»».
Κατά την εφημερίδα οι κυρώσεις δεν θα αποτελούν αντίποινα για την κλοπή των προσωπικών δεδομένων Αμερικανών κρατικών λειτουργών, που θεωρείται ότι έγινε από τις κινεζικές υπηρεσίες κατασκοπείας και όχι προς όφελος της κινεζικής βιομηχανίας.