Τελευταία Ενημέρωση: 2018-05-29 00:49:00
Παίζουν με την φωτιά Κινέζοι και Αμερικανοί στην Νότια Κινεζική Θάλασσα, καθώς έντονες αντιδράσεις προκαλεί «παραβίαση», σύμφωνα με τους Κινέζους, των χωρικών υδάτων της Κίνας από δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία στην πλέον αμφισβητούμενη εδαφικά περιοχή του Ειρηνικού.
Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε πλοία και αεροσκάφη για να αναχαιτίσουν πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, τα οποία και προειδοποίησαν να αναχωρήσουν από τα κινεζικά χωρικά ύδατα.
Τα δύο Αμερικανικά πολεμικά πλοία είχαν εισέλθει στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, χωρίς άδεια, την Κυριακή, στο πλαίσιο της επιχείρησης Freedom of Nagivation (Ελευθερία της Ναυσιπλοίας).
Σχολιάζοντας την αμερικανική κίνηση, που το Πεκίνο χαρακτηρίζει ως «πρόκληση» και παραβίαση της κυριαρχίας της Κίνας, το κινεζικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι είναι αποφασισμένο να αυξήσει το επίπεδο μαχητικής ετοιμότητας του στρατού της, να αυξήσει τα επίπεδα άμυνας και να διασφαλίσει την περιφερειακή σταθερότητα.
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Λόγκαν, αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες του Πεκίνου ότι οι ΗΠΑ παραβιάζουν την κινεζική κυριαρχία στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι το αμερικανικό ναυτικό λειτουργεί στην περιοχή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
«Οι αμερικανικές δυνάμεις λειτουργούν καθημερινά στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της θάλασσας της Νότιας Κίνας. Όλες οι επιχειρήσεις διεξάγονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και αποδεικνύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πετούν, θα ταξιδεύουν και θα επιχειρούν όπου το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο Λόγκαν στο Fox News.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το αντιτορπιλικό USS Higgins και το καταδρομικό USS Antietam είχαν πραγματοποιήσει διέλευση στο πλαίσιο της επιχείρησης Freedom of Nagivation (FONOP) κοντά στις νήσους Paracel στα ύδατα της αμφισβητούμενης Θάλασσας της Νότιας Κίνας.
Νωρίτερα το Μάιο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ακυρώσουν την πρόσκλησή συμμετοχής της Κίνας στις ναυτικές ασκήσεις 2018 RIMPAC λόγω της «στρατιωτικοποίησης» της θάλασσας της Νότιας Κίνας, αφού αρκετά βομβαρδιστικά της Κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκαν σε νησιά και υφάλους περιοχή.
Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μια στρατηγική θαλάσσια οδό, μέσω της οποίας διακινούνται κάθε χρόνο προϊόντα αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ έχουν επίσης αντικρουόμενες αξιώσεις στην περιοχή.
Το 2016, το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο στη Χάγη έκρινε ότι οι ισχυρισμοί του Πεκίνου για κυριαρχία επί των υδάτων της Νότιας Κίνας δεν είχαν καμία νομική βάση. Η Κίνα δεν δέχθηκε την ετυμηγορία του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι το δικαστήριο δεν ήταν αρμόδιο για την υπόθεση.
Με πληροφορίες από Sputnik, Global Times, Asian Correspondent.