ΗΠΑ: Η Κίνα «μεταβάλλει το επιχειρησιακό τοπίο» στη Νότια Σινική Θάλασσα

 Η Κίνα «μεταβάλλει το επιχειρησιακό τοπίο» στη Νότια Σινική Θάλασσα αναπτύσσοντας πυραύλους, ραντάρ και αεροσκάφη στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να κυριαρχήσει στην ανατολική Ασία, δήλωσε ανώτατος αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Το Πεκίνο «στρατιωτικοποιεί ξεκάθαρα» τη Νότια Σινική Θάλασσα, υποστήριξε ο ναύαρχος Χάρι Χάρις, επικεφαλής της διοίκησης Ειρηνικού (USPACOM) των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων. «Θα έπρεπε να πιστεύεις ότι η Γη είναι επίπεδη για να νομίζεις κάτι άλλο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Μολαταύτα, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Κίνας άφησαν να γίνει σαφές ότι, παρά τις διαφωνίες τους σχετικά με τη Νότια Σινική Θάλασσα, βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη λήψη μέτρων σε βάρος της Βόρειας Κορέας εξαιτίας των πρόσφατων πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών της, ενώ τόνισαν τη συνεργασία τους σε οικονομικά και άλλα ζητήματα.

Λίγο πριν από τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον ανάμεσα στον Κινέζο ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι και τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, ο ναύαρχος Χάρις δήλωσε πως το Πεκίνο κλιμακώνει την ένταση στη Νότια Σινική Θάλασσα αναπτύσσοντας και άλλα μέσα. Ερωτηθείς για τους σκοπούς της Κίνας, ο ναύαρχος απάντησε «πιστεύω ότι η Κίνα επιδιώκει την ηγεμονία στην ανατολική Ασία».
Για τον Χάρις, το ότι η Κίνα αναπτύσσει πυραύλους επιφανείας-αέρος στη νήσο Γούντι, στο σύμπλεγμα νησιών Πάρασελ, νέα ραντάρ στον ύφαλο Κουαρτερόν, στα Σπράτλι, αλλά και το ότι κατασκευάσει αεροδρόμια αποτελούν «ενέργειες που μεταβάλλουν κατά τη γνώμη μου το επιχειρησιακό τοπίο στη Νότια Σινική Θάλασσα».

Ερωτηθείς σχετικά, ο ναύαρχος Χάρις είπε ότι οι κινεζικοί πύραυλοι DF-21 και DF-26 θα μπορούσαν να απειλήσουν τα αεροπλανοφόρα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, πρόσθεσε όμως ότι τα πλοία αυτά διαθέτουν πολύ καλή άμυνα και το αμερικανικό ΠΝ έχει την «ικανότητα να κάνει αυτό που πρέπει αν το πράγμα φθάσει εκεί».

Ο ναύαρχος Χάρις τάχθηκε υπέρ των ελεύθερων ναυτικών και αεροπορικών περιπολιών και της ελευθερίας των θαλάσσιων μεταφορών στη Νότια Σινική Θάλασσα, μια θαλάσσια οδό κρίσιμης σημασίας, από την οποία διέρχονται κάθε χρόνο εμπορεύματα αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κέρι, ο Ουάνγκ πάντως επέμεινε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε ό,τι αφορά την ελευθερία των θαλάσσιων μεταφορών και ότι η Κίνα και οι χώρες του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) «έχουν την ικανότητα να διατηρήσουν τη σταθερότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα».

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στρατιωτικοποίηση δεν είναι ευθύνη μιας χώρας και μόνο, ενώ πρόσθεσε αναφερόμενος στις αμερικανικές περιπολίες ότι «ελπίζουμε να μη δούμε από πολύ κοντά στρατιωτικές αποστολές αναγνώρισης, ή τον πλου πυραυλοφόρων αντιτορπιλικών και στρατηγικών βομβαρδιστικών στη Νότια Σινική Θάλασσα».

Ο Κέρι από την πλευρά του επισήμανε ότι οι κινήσεις που κάνουν η Κίνα, το Βιετνάμ και άλλοι δημιουργούν έναν «κύκλο κλιμάκωσης». «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σπάσει αυτός ο κύκλος», πρόσθεσε.
«Δυστυχώς πύραυλοι και μαχητικά αεροσκάφη και όπλα και άλλα πράγματα αναπτύσσονται στη Νότια Σινική Θάλασσα και αυτό ανησυχεί όποιον διέρχεται ή βασίζεται στη Νότια Σινική Θάλασσα για να διεξάγεται ειρηνικό εμπόριο», είπε ακόμη ο Τζον Κέρι.
Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου το συντηρητικό αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετέδωσε ότι η Κίνα ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη στο νησί Γούντι, επικαλούμενο αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Πριν από την επίσκεψη του Ουάνγκ Γι, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ επισήμανε ότι η ανάπτυξη στρατιωτικών μέσων στη Νότια Σινική Θάλασσα από την Κίνα δεν έχει καμιά διαφορά από την ανάπτυξη μέσων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Χαβάη.