Οι δικηγόροι των Επιτροπών για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και για τα Διεθνή Θέματα στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα συναντηθούν σήμερα για να αξιολογήσουν τις νομικές επιλογές που έχουν αναφορικά με την αποστολή κλήσεων στους διερμηνείς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταδίδει το ABC News.
Υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Διεθνών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι το νέο δημοσίευμα της εφημερίδας “The Washington Post” σύμφωνα με το οποίο, ο πρόεδρος Τραμπ πήρε τις σημειώσεις του διερμηνέα στη συνάντησή του με τον Πούτιν στο Αμβούργο “αλλάζει τους υπολογισμούς” των Δημοκρατικών.
“Η εξέλιξη αυτή εγείρει μία σειρά από ερωτήσεις. Εξετάζουμε τις νομικές επιπλοκές, ενώ θα συζητήσουμε τις επιλογές μας. Οι δικηγόροι μας συνεργάζονται με τους δικηγόρους της επιτροπής για τις υπηρεσίες πληροφοριών προκειμένου να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση”, δήλωσε.
Η ίδια πηγή από το Κογκρέσο τόνισε ότι δεν προχωρούν στη σύνταξη των κλήσεων προς κατάθεση, αλλά εξετάζουν τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο η επιτροπή θα μπορούσε να διατυπώσει το αίτημά της, στην περίπτωση που αποφασιστεί να σταλούν κλήσεις..
Σύμφωνα με την ίδια πηγή και τις δηλώσεις της στο ABC News, η διεξαγωγή ψηφοφορίας για το θέμα αυτό στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων απέχει αρκετές εβδομάδες.
Στις ημέρες που ακολούθησαν τη συνάντηση μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Πούτιν στο Ελσίνκι, η οποία πραγματοποιήθηκε με την παρουσία μόνο των διερμηνέων τους, οι Δημοκρατικοί είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα για κλήση προς τον Αμερικανό διερμηνέα. Το αίτημα δεν υλοποιήθηκε ποτέ, μετά την ταχεία αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων για την ακύρωσή του.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, με χθεσινή ανάρτησή του στο Twitter, δημοσιοποίησε το ενδιαφέρον του για την επανέναρξη των σχετικών προσπαθειών, καθώς η αναφερόμενη επιτροπή ελέγχεται σήμερα από τους Δημοκρατικούς.
“Πέρυσι προσπαθήσαμε να πάρουμε τις σημειώσεις του διερμηνέα ή μία κατάθεσή του για την ιδιωτική συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν”, έγραψε ο Σιφ στο Twitter. “Οι Ρεπουμπλικάνοι στην επιτροπή μας καταψήφισαν την πρόταση. Θα μας ακολουθήσουν τώρα; Δεν πρέπει να μάθουμε αν ο πρόεδρος μας θέτει πραγματικά ‘πρώτα την Αμερική;’” αναρωτήθηκε.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Σιφ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών τάχθηκαν κατά της κλήσης του διερμηνέα του προέδρου, καθώς μία τέτοια ενέργεια θα δρομολογούσε αρνητικό προηγούμενο για τις μελλοντικές αμερικανικές κυβερνήσεις, προκαλώντας δυσκολίες στην άσκηση της προσωπικής διπλωματίας. Οι μεταφραστές έχουν υψηλή διαβάθμιση ασφάλειας για τον χειρισμό απόρρητων πληροφοριών, ενώ μια κλήση προς τα πρόσωπα αυτά θα προκαλούσε σχετικούς περιορισμούς.
Παράλληλα, υπάρχει και μία νομική επιχειρηματολογία, σύμφωνα με την οποία το υπηρεσιακό απόρρητο του Αμερικανού προέδρου επεκτείνεται και στον διερμηνέα.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων Έλιοτ Ένγκελ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι συγκροτεί μία ξεχωριστή υποεπιτροπή έρευνας για να διερευνήσει τις επικοινωνίες του Τραμπ με τον Πούτιν.
“Κάθε φορά που ο Τραμπ συναντά τον Πούτιν, η χώρα δεν ενημερώνεται”, τόνισε ο Ένγκελ. “Θα έχουμε ακροάσεις γύρω από την μυστηριώδη σχέση μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν και των φίλων του, αλλά και για το πώς αυτές οι σκοτεινές επικοινωνίες επηρεάζουν την εθνική μας ασφάλεια”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την άποψη που είχε διαμορφωθεί στους Δημοκρατικούς, η κλήση προς έναν διερμηνέα θα ήταν κάτι σαν πυρηνικό όπλο, ενώ στη συνέχεια αυτό προβλημάτισε μετά τις πληροφορίες ότι τα έγγραφα που σχετίζονται με τη διερμηνεία δεν είναι πλέον δημόσια.
Παρά το γεγονός ότι το Κογκρέσο μπορεί να εκδώσει κλήση προς το υπουργείο Εξωτερικών για την παράδοση εγγράφων, ο Λευκός Οίκος μπορεί να επέμβει για την καθυστέρηση ή την ακύρωση του αιτήματος.
Από την μεριά του, ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ από το Τέξας δήλωσε χθες στο NBC News ότι η κλήση προς τους διερμηνείς είναι “πρώιμη”. “Έχω δει τους ισχυρισμούς. Θέλω να μάθω λίγα περισσότερα για το τι συνέβη εκεί αλλά και για τους ισχυρισμούς που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο”, δήλωσε.
Σε ερώτηση του ABC News για το αν το υπουργείο Εξωτερικών θα συμμορφωθεί με το αίτημα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Τζούλια Μέισον απάντησε: “Θα σας παραπέμψω στις Επιτροπές για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών και Διεθνών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων για πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό των μαρτυριών ενώπιον επιτροπών”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ABC News