Σε ρεπορτάζ που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, το δίκτυο αναφέρει ότι αυτή που περιγράφει ως την πιο πρόσφατη εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών μοιάζει να αντικρούει την αίσθηση που εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο ρεπουμπλικάνος είχε διαβεβαιώσει μέσω Twitter μετά την ιστορική σύνοδο κορυφής στην οποία πήρε μέρος με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν ότι «δεν υπάρχει πλέον πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα».
Επικαλούμενο πέντε Αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους δεν κατονομάζει, το NBC αναφέρει πως πιστεύεται ότι η Βόρεια Κορέα τους τελευταίους μήνες έχει αυξήσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, παρότι διεξήγαγε εντατικές διπλωματικές επαφές με τις ΗΠΑ.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο τηλεοπτικό δίκτυο πως η Βόρεια Κορέα έχει πάνω από μία ακόμη μυστική εγκατάσταση για την παραγωγή πρώτης ύλης για πυρηνικά όπλα, πέραν της γνωστής εγκατάστασης για την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου, τη Γιονγκμπιόν.
«Υπάρχουν απολύτως αναμφίβολα στοιχεία ότι (οι βορειοκορεάτες) προσπαθούν να παραπλανήσουν τις ΗΠΑ», ανέφερε ο ένας αξιωματούχος, σύμφωνα με το NBC.
Η CIA απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα και ότι δεν σχολιάζει ζητήματα που άπτονται των πληροφοριών που συλλέγουν οι μυστικές υπηρεσίες. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε σχόλιο.
Το δημοσίευμα του NBC εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον η Πιονγκγιάνγκ εννοεί πράγματι να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, παρά τον ενθουσιώδη τρόπο με τον οποίο παρουσίασε τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής ο Τραμπ.
Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε πως ένα από τα στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών επισήμανε πως η απόφαση της Βόρειας Κορέας να αναστείλει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων ήταν απροσδόκητη. Συμπλήρωσε ακόμη ότι το γεγονός πως τα δύο μέρη συζητούν είναι θετική εξέλιξη. Ωστόσο, πρόσθεσε: «συνεχίζει να γίνεται προσπάθεια για να παραπλανηθούμε για τον αριθμό των εγκαταστάσεων, των όπλων, των πυραύλων (…) Παρακολουθούμε στενά».
Ο Τζέφρι Λούις, διευθυντής του προγράμματος για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων στην ανατολική Ασία στο Ινστιτούτου Διεθνών Μελετών Μίντλμπερι της Καλιφόρνιας, έκρινε ότι το δημοσίευμα του NBC περιέχει δύο αποκαλύψεις-«βόμβες».
Εξήγησε πως για καιρό, πιστευόταν ότι η Βόρεια Κορέα είχε μία αδήλωτη εγκατάσταση για τον εμπλουτισμό ουρανίου, πέραν αυτής στη Γιονγκμπιόν.
Όμως «αυτή η εκτίμηση λέει πως υπάρχουν πάνω από μία μυστικές εγκαταστάσεις. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν τρεις, αν όχι περισσότερες εγκαταστάσεις», είπε ο Λούις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το δημοσίευμα αφήνει να εννοηθεί πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η Πιονγκγιάνγκ σκοπεύει να μην αποκαλύψει την ύπαρξη μιας ή περισσότερων μυστικών εγκαταστάσεων.
«Μαζί, αυτά τα δύο πράγματα υπονοούν ότι η Βόρεια Κορέα έχει σκοπό να αποκαλύψει κάποιες εγκαταστάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας αποπυρηνικοποίησης, αλλά να κρατήσει άλλες» σε λειτουργία μυστικά, πρόσθεσε.
Η Βόρεια Κορέα συμφώνησε στη σύνοδο να «εργαστεί προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», αλλά η κοινή ανακοίνωση που υπέγραψαν οι Κιμ και Τραμπ δεν περιέχει λεπτομέρειες για το πώς ή το πότε η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται να παραδώσει ή να καταστρέψει τα πυρηνικά της όπλα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θέλει να επιστρέψει στη Βόρεια Κορέα σχετικά σύντομα, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων που έγιναν στη σύνοδο Τραμπ-Κιμ.
Την Πέμπτη, η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι ο Πομπέο σκοπεύει να ταξιδέψει στη Βόρεια Κορέα την επόμενη εβδομάδα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πάντως απέφυγε να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή.
Πριν από τη σύνοδο, η Πιονγκγιάνγκ απέρριπτε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει μονομερώς το πυρηνικό της οπλοστάσιο, το οποίο αποκαλούσε ένα απαραίτητο μέτρο αποτροπής της αμερικανικής επιθετικότητας.
Ο Τραμπ διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βόρεια Κορέα καταστρέφει τις τέσσερις μεγάλες εγκαταστάσεις δοκιμών της και ότι η διαδικασία της «πλήρους αποπυρηνικοποίησής» της «έχει ήδη αρχίσει», όμως αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι δεν έχουν παρουσιαστεί αποδείξεις για αυτό μετά τη σύνοδο.
Αυτή την εβδομάδα, η οργάνωση 38 North, η οποία έχει έδρα την Ουάσινγκτον και παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα, ανέφερε ότι πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες υποδεικνύουν ότι η Πιονγκγιάνγκ έκανε με μεγάλη ταχύτητα βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις στη Γιονγκμπιόν από την 6η Μαΐου και έπειτα, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να προσθέσει εάν οι εργασίες συνεχίστηκαν μετά τη 12η Ιουνίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ