Η αμερικανική κυβέρνηση έχει πιέσει τους συμμάχους της να ακολουθήσουν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία που είχε συναφθεί μεταξύ Ιράν και έξι παγκόσμιων δυνάμεων. Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι ταξίδευε στην Ευρώπη και την Ασία για να πείσει τους συμμάχους να απομονώσουν το «ρεύμα ιρανικής χρηματοδότησης».
Οι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξαρτώνται από το πετρέλαιο του Ιράν, θα πρέπει τελικά να απορρίψουν τις εισαγωγές μέχρι τις 4 Νοεμβρίου ή να αντιμετωπίσουν δευτερεύουσες κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Τονίστηκε ότι δεν προβλέπονται προγραμματισμένες παρεκκλίσεις.
Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση Τραμπ δεν θα επιτρέψει στις χώρες να σταματήσουν σταδιακά τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν κατά τη διάρκεια πολλών μηνών, όπως έκανε ο Λευκός Οίκος επί Ομπάμα.
Το ταξίδι τους δεν περιελάμβανε μέχρι στιγμής την Τουρκία και τους μεγαλύτερους εισαγωγείς πετρελαίου του Ιράν – την Ινδία και την Κίνα, αλλά οι χώρες αυτές πρέπει επίσης να παροτρυνθούν να σταματήσουν τις αγορές μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.
Η Ινδία και η Κίνα παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν τεχνάσματα για να εξαιρεθούν από κυρώσεις και συνέχισαν να διαπραγματεύονται με το Ιράν ακόμη και πριν από τη συμφωνία του 2015, οπότε πολλοί περιμένουν να δουν το κατά πόσο θα μπορέσουν να βρουν αυτή τη φορά λύσεις.
Μεταξύ των σημαντικότερων πελατών του Ιράν είναι η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ινδία και η Ιαπωνία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι, αν και απρόθυμα, το Τόκιο καταλαβαίνει ότι «ο Γραμματέας και ο Λευκός Οίκος δεν πειραματίζονται» για κυρώσεις, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Στην Ευρώπη, όπου οι μεγαλύτεροι πελάτες είναι η Γαλλία και η Ιταλία, οι ΗΠΑ συνάντησαν αντίσταση, ιδίως ανάμεσα στις χώρες που βοήθησαν στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας με το Ιράν. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόσυρση των ΗΠΑ από το κοινό εκτεταμένο σχέδιο δράσης (JCPOA) και η ΕΕ έθεσε μέτρα για την προστασία των εταιρειών από δευτερεύουσες κυρώσεις.
Η απόσυρση από την πυρηνική συμφωνία άφησε απομονωμένες τις ΗΠΑ, καθώς οι στενοί σύμμαχοί της, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, εργάστηκαν για να εμποδίσουν τη συντριβή της συμφωνίας. Εν τω μεταξύ, το Ιράν δεσμεύθηκε να ανοίξει εκ νέου τη δεύτερη μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου, εάν καταρρεύσει η πυρηνική συμφωνία.