ΗΠΑ: Έτσι θα αντιμετωπίσει τα stealth μαχητικά της Ρωσίας και της Κίνας – ΒΙΝΤΕΟ

Αντίθετα από μια δεκαετία πριν, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι πλέον ο μόνος κάτοχος μαχητικών τεχνολογίας stealth. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν λάβει συγκεκριμένα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το κινέζικο Chengdu J-20 έχει κάποια χαρακτηριστικά stealth, και το Shenyang J-31 έχει σχεδιαστεί έχοντας λάβει υπόψη την επιχειρησιακή απαίτηση για χαμηλή παρατηρησιμότητα. Το ρωσικό PAK FA θεωρείται ως ο πιο ισχυρός ανταγωνιστής έναντι των F-35 και F-22 Raptor. Το αεροσκάφος θα είναι το πρώτο επιχειρησιακό αεροσκάφος στη ρωσική αεροπορία που θα ενσωματώνει τεχνολογία stealth.

Σε αυτό το κείμενο, αναλύουμε το πώς οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ακυρώσουν τις πρόσφατες προόδους στην τεχνολογία stealth της Ρωσίας και της Κίνας.

ΝΕΟ RADAR

Μέχρι τώρα τα ραντάρ VHF & UHF δεν μπόρεσαν να καθοδηγήσουν τα βλήματα σε στόχους stealth. Η ανεπαρκής ανάλυση σε γωνία και εμβέλεια έχει παρεμποδίσει διαχρονικά αυτά τα ραντάρ να παρέχουν ακριβή στόχευση και έλεγχο πυρός. Ωστόσο, η ηλεκτρονική σάρωση και οι νέες τεχνικές επεξεργασίας σήματος έχουν μετριάσει αυτές τις αδυναμίες σε κάποιο βαθμό. Πρόσθετα, υπάρχουν και άλλες τεχνικές σε αναπτυξιακό επίπεδο, όπως η σύνδεση πολλαπλών ραντάρ χαμηλής συχνότητας μέσω ενός δικτύου διασύνδεσης και μεταφοράς δεδομένων υψηλής ταχύτητας, που επιτρέπει σε αυτά τα ραντάρ να ανιχνεύουν εισερχόμενα εχθρικά αεροσκάφη.

Το κεντρικό χαρακτηριστικό του Lockheed Martin E-2D Advanced Hawkeye είναι το ραντάρ APY-9 μπάντας UHF. Το ραντάρ είναι ισχυρός υβριδικός μηχανικός/ηλεκτρονικής σάρωσης αισθητήρας μπάντας UHF.

ΔΙΚΤΥΟ BATTLE AIR (NIFC-CA)

Το ραντάρ θα είναι σε θέση να συνδέσει το υπερσύγχρονο ολοκληρωμένο ναυτικό δίκτυο ελέγχου πυρός και αεράμυνας των ΗΠΑ με δύο τρόπους:

1. Από τον αέρα: Το ραντάρ APY-9 θα λειτουργούσε ως αισθητήρας για να καθοδηγήσει τους Raytheon AIM-120 που έχουν εξαπολύσει τα αεροσκάφη Boeing F-18 Super Hornets και F-35 μέσω datalink.

2. Από τη θάλασσα: Το APY-9 θα λειτουργούσε επίσης ως αισθητήρας για την καθοδήγηση προς το στόχο πυραύλων Raytheon SM-6 που εκτοξεύτηκαν από πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ που φέρουν το σύστημα ραντάρ Aegis.
Στην πραγματικότητα, το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. έχει εκτοξεύσει πυραύλους SM-6, χρησιμοποιώντας το ραντάρ του E-2D για να τους κατευθύνει ενάντια σε στόχους πέρα ​​από τον ορατό ορίζοντα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι ΗΠΑ που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της εφαρμογής της τεχνολογίας stealth, συνεχίζουν να εργάζονται για να διατηρήσουν το πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους σε αυτή την τεχνολογία. Η τεχνολογία θα μπορούσε να ανιχνεύσει αεροσκάφη όπως το Chengdu J-20, το Shenyang J-31, το Sukhoi PAK-F A και το ίδιο το Lockheed Martin F-22 Raptor και το F-35 Joint Strike Fighter. Μόνο πολύ μεγάλα αεροσκάφη χωρίς προεξέχουσες επιφάνειες – όπως το Spirit Northrop Grumman B-2 ή το επερχόμενο βομβαρδιστικό μεγάλης εμβέλειας – θα μπορέσουν να νικήσουν αυτό το ραντάρ.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την προσπάθεια των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τα κινεζικά και ρωσικά αεροσκάφη:

Πηγή: Defence Updates