Η Βουλή των Αντιπροσώπων διεξάγει έρευνα για να καθορίσει αν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενεργεί προκειμένου να πουλήσει ευαίσθητη πυρηνική τεχνολογία στη Σαουδική Αραβία προς όφελος κάποιων από τους υποστηρικτές του στις ΗΠΑ.
Πληροφοριοδότες ενημέρωσαν την επιτροπή της Βουλής, η οποία διεξάγει την έρευνα σχετικά με τις ανησυχίες ότι ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να κατασκευάσει πυρηνικούς αντιδραστήρες στο βασίλειο, ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή συμβάλλοντας στην διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Η έρευνα για το θέμα είναι «ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς οι προσπάθειες της κυβέρνησης να μεταφέρει ευαίσθητη, αμερικανική πυρηνική τεχνολογία στη Σαουδική Αραβία φαίνεται να είναι συνεχής», τονίζει η επιτροπή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με στελέχη από εταιρείες ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας στον Λευκό Οίκο στις 12 Φεβρουαρίου προκειμένου να συζητήσουν την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων σε χώρες της Μέσης Ανατολής, μεταξύ των οποίων και η Σαουδική Αραβία.
Εξάλλου εταιρείες που συνδέονται με τον Τραμπ φέρεται να έχουν ασκήσει πιέσεις για τη μεταφορά της τεχνογνωσίας στη Σαουδική Αραβία. Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και να παραβιάζεται το ομοσπονδιακό ποινικό δίκαιο.
Η έκθεση της επιτροπής βασίζεται σε αναφορές πληροφοριοδοτών και έγγραφα που παρουσιάζουν την επικοινωνία που είχαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ με εταιρείες ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας.
Σε αυτή αναφέρεται ότι «μέσα στις ΗΠΑ ισχυρά, ιδιωτικά εμπορικά συμφέροντα πιέζουν επιθετικά για τη μεταφορά ιδιαίτερα ευαίσθητης πυρηνικής τεχνολογίας στη Σαουδική Αραβία».
Αυτές οι εμπορικές οντότητες «ενδέχεται να αποκομίσουν δισεκατομμύρια δολάρια μέσω συμβολαίων που θα αφορούν την κατασκευή και τη λειτουργία πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία».
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση της επιτροπής, ο Τραμπ «εμπλέκεται άμεσα στις προσπάθειες» αυτές.
Μέχρι στιγμής ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες.
Στην έκθεση περιέχεται ένα χρονοδιάγραμμα των επαφών καθώς και ονόματα των κυβερνητικών αξιωματούχων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Ανάμεσά τους είναι ο υπουργός Ενέργειας Ρικ Πέρι, ο γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μάικλ Φλιν.
Οι ΗΠΑ δεν μπορούν νομίμως να δώσουν πυρηνική τεχνογνωσία σε τρίτη χώρα χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις ότι αυτή θα χρησιμοποιηθεί μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.
Όμως η επιτροπή της Βουλής, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, ανησυχεί ότι το Ριάντ θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αυτή για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.
Σύμφωνα με την επιτροπή, η βασική εταιρεία που επιθυμεί να αναλάβει την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στη Σαουδική Αραβία είναι η IP3 International, μια θυγατρική της οποίας παρουσίαζε το 2016 τον Αμερικανό στρατηγό Μάικλ Φλιν ως έναν από τους συμβούλους της.
Ο Φλιν ήταν για ένα μικρό χρονικό διάστημα σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Αναγκάστηκε ωστόσο σε παραίτηση αφού είπε ψέματα για τις σχέσεις του με τη Ρωσία και πλέον ελέγχεται από την αμερικανική δικαιοσύνη.
Προηγούμενες διαπραγματεύσεις για την παροχή πυρηνικής τεχνογνωσίας στη Σαουδική Αραβία τερματίστηκαν αφού το Ριάντ αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις εγγυήσεις που θα διασφάλιζαν ότι δεν θα την χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Όμως η κυβέρνηση Τραμπ δεν θεωρεί αυτές τις εγγυήσεις υποχρεωτικές, σύμφωνα με τον ιστότοπο ProPublica.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ