Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ας Κάρτερ δήλωσε σήμερα ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις τόσο στο βαλλιστικό, όσο και στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ενώ αναβαθμίζουν συνεχώς την αμυντική τους ικανότητα, κατά μιας πιθανής πυραυλικής επίθεσης από την Πιονγκγιάνγκ.
Ο Κάρτερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε διαδικασία επέκτασης-αύξησης του αριθμού των επίγειων πυραυλικών αντιβαλλιστικών βάσεων τους στην Αλάσκα και στη Χαβάη, από 30 σε 44, προκειμένου ν’ αναβαθμιστούν οι αναχαιτιστικές τους δυνατότητες, κατά πυραυλικών επιθέσεων. Ωστόσο, καμία παραπάνω αμυντική αναβάθμιση, δεν προγραμματίζεται να υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.
Σε ερώτηση για το αν η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να προσθέσει στην αντιβαλλιστική άμυνα των ΗΠΑ περισσότερα συστήματα αναχαίτισης κατά πυραυλικών επιθέσεων, πέραν αυτών που έχουν προγραμματιστεί, απάντησε: “Για την ώρα όχι. Η υλοποίηση της στρατηγικής μας συνεχίζεται. Το σχέδιο μας, δεν έχει αλλάξει.”
Η Βόρεια Κορέα, ενημέρωσε χθες τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει εκτόξευση δορυφόρου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Μια τέτοια εξέλιξη, εκτιμάται ότι αναβαθμίζει ουσιαστικά την πυραυλική τεχνολογία μακράς ακτίνας δράσης, που διαθέτει η Πιονγκγιάνγκ, μετά την 4η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε στις 6 Ιανουαρίου.
Η δημοσιοποίηση της εξέλιξης αυτής, προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ, που ζήτησαν την εφαρμογή σκληρότερων κυρώσεων, από αυτές που εξετάζονται στον ΟΗΕ, να υλοποιηθούν κατά της Βόρειας Κορέας, μετά την πυρηνική δοκιμή του προηγούμενου μήνα.
Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ τόνισε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για την ανάπτυξη των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, καθώς και του πυρηνικού οπλοστασίου της, ενώ επενδύουν με σοβαρότητα στην αναβάθμιση των αμερικανικών αντιβαλλιστικών συστημάτων, κατά ενδεχόμενης βορειοκορεατικής πυραυλικής επίθεσης.
Οι δηλώσεις Κάρτερ, έγιναν μετά την επίσκεψή του σε βάση αερομεταφοράς των Αμερικανών πεζοναυτών στο Μιραμάρ (Καλιφόρνια), όπου υποσχέθηκε την αύξηση των οικονομικών κονδυλίων για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ξεπερασμένων τεχνολογικά αεροσκαφών, αλλά και την επιτάχυνση των αγορών καινούργιων μαχητικών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμεση δυνατή αντίδρασή τους, σε ελάχιστο χρόνο. Παράλληλα, τόνισε οι τόσο οι Αμερικανοί πεζοναύτες, όσο και άλλες στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, είναι έτοιμες να πολεμήσουν άμεσα στην κορεατική χερσόνησο, στο πλαίσιο της στρατηγικής αποτροπής που ακολουθεί η Ουάσινγκτον, έναντι της Πιονγκγιάνγκ.
Στο σημείο αυτό, γίνεται αξιοσημείωτο ν’ αναφερθεί ότι η Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ (USMDA), πραγματοποιίησε επιτυχή δοκιμή χερσαίου αντιπυραυλικού συστήματος την προηγούμενη εβδομάδα, μέσω τεχνολογίας που έχουν αναπτύξει οι εταιρίες Boeing και Raytheon. Το σύστημα αυτό, έχει δυνατότητες κατάρριψης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM), ενώ σύμφωνα με την Boeing, αναβαθμίζεται συνεχώς. Νέες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του, προγραμματίζονται στα τέλη του 2016. Το συνολικό οικονομικό ύψος του προγράμματος ανάπτυξης του, φτάνει στα 41 δισ δολάρια, προκειμένου να είναι ικανό να καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους μακράς ακτίνας δράσης και υψηλής ταχύτητας, όπως αυτοί, που έχουν αναπτυχθεί από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.