Απεσταλμένοι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) ζήτησαν από αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε συναντήσεις που είχαν μαζί τους στην Ουάσινγκτον να ξαναρχίσει ένα πρόγραμμα της CIA, που ανεστάλη πέρυσι, μέσω του οποίου δινόταν στρατιωτική βοήθεια στους αντάρτες στη Συρία, επιχειρηματολογώντας ότι αυτό είναι απαραίτητο εάν ο Λευκός Οίκος εννοεί πως θέλει να αντιμετωπίσει την αύξηση της ιρανικής επιρροής στη χώρα αυτή, σύμφωνα με στελέχη αυτής της συριακής οργάνωσης.
Ο Μουστάφα Σετζάρι, στέλεχος της οργάνωσης αυτής των ανταρτών, ανέφερε ότι οι απεσταλμένοι υπογράμμισαν πως η απόφαση που πήρε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι να διακόψει τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των ανταρτών είχε επιβλαβείς συνέπειες.
Ο Τραμπ έλαβε αυτή την απόφαση επειδή ήθελε να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και να επιδιώξει τη βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, αλλά και επειδή δεν προέκυψαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από την υποστήριξη της CIA στον ΕΣΣ, σύμφωνα με αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.
«Υποστηρίζουμε τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ιρανική ηγεμονία στην περιοχή. Είναι καιρός τα λόγια να γίνουν πράξη. Μέχρι τώρα, στο πεδίο, είναι οι ιρανοί παραστρατιωτικοί που επεκτείνουν την επιρροή τους χωρίς κανένας να τους προβάλλει σοβαρή αντίσταση», υποστήριξε ο Σετζάρι σε δηλώσεις που έκανε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από την Ουάσινγκτον.
Παρά τις διακηρύξεις από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ιρανικής επιρροής, «το Ιράν επεκτείνεται στη Συρία ενώ οι μετριοπαθείς δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον βλέπουν τη βοήθεια να στερεύει και αποδυναμώνονται», συνέχισε ο ίδιος. «Ζητήσαμε την επανέναρξη της βοήθειας και εξηγήσαμε τους κινδύνους που ενέχει το να αφεθούν οι μετριοπαθείς δυνάμεις του ΕΣΣ χωρίς υποστήριξη», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Σετζάρι, η αντιπροσωπεία των ανταρτών συναντήθηκε με στελέχη της αμερικανικής προεδρίας και αμερικανούς κοινοβουλευτικούς, ενώ ελπίζει να συναντηθεί με στελέχη του υπουργείου Άμυνας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας ή του Λευκού Οίκου για σχόλια σχετικά με τις επαφές αυτές.
Η αντιπροσωπεία του ΕΣΣ, ανέφερε ο Σετζάρι, συμπεριλαμβάνει στελέχη οργανώσεων που είχαν λάβει βοήθεια από τη CIA στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, που άρχισε το 2013 και προέβλεπε τη μεταφορά –μέσω Ιορδανίας και Τουρκίας– όπλων, χρημάτων και εκπαιδευτών σε οργανώσεις που είχαν «ελεγχθεί» από τους αμερικανούς και πολεμούν εναντίον των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο Σετζάρι επέμεινε στο ότι η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους αμερικανούς αξιωματούχους για τον «καταστροφικό» ρόλο του Ιράν στη Συρία—όπου σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις, υπό την ηγεσία της Χεζμπολάχ, καθώς και η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, συνέβαλαν να αλλάξει η τροπή του πολέμου.
Ο ΕΣΣ διατείνεται επίσης ότι οι σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις συνέβαλαν να ανακινηθεί η σύγκρουση σιιτών-σουνιτών, καθώς οι σουνίτες αντάρτες έχουν εκδιωχθεί από μέχρι πρότινος προπύργια της αντιπολίτευσης.
«Σε όλες τις συνομιλίες μας με τους αξιωματούχους των ΗΠΑ βρέθηκε κοινός τόπος, ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας και η εκδίωξη της Χεζμπολάχ και των ιρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων από τη Συρία», υποστήριξε ο Σετζάρι.
Άλλο ένα μέλος της αντιπροσωπείας, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι τόνισε στους αξιωματούχους πως εάν οι ΗΠΑ δεν αναλάβουν δράση στη Συρία, αυτό θα επιτρέψει στο Ιράν και τους συμμάχους του να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο από την Τεχεράνη στη Βαγδάτη, τη Δαμασκό και Βηρυτό, τη «σιιτική ημισέληνο», κατά την ορολογία των εχθρών της Τεχεράνης στην περιοχή.
Οι σύροι αντάρτες ισχυρίστηκαν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα άφησε «ελεύθερο» το πεδίο για το Ιράν στη Συρία.
Ο ΕΣΣ διαμαρτύρεται ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ ήταν πολύ μικρότερη από αυτή που χρειαζόταν για να υπάρξει αποτέλεσμα στον πόλεμο εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ και των παραστρατιωτικών οργανώσεων που μάχονται στο πλευρό τους, συμπεριλαμβανομένης της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Η Ουάσινγκτον, αφού μείωσε την υποστήριξη στον ΕΣΣ, μεγέθυνε την υποστήριξή της στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, μια συμμαχία αράβων και κούρδων, που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στον πόλεμο εναντίον του ΙΚ.