«Χαμάς και το Ισλαμικό Κράτος αποτελούν μέρος του ίδιου Ισλαμικού μετώπου” -Ποιος το γράφει

Λάβρος κατά της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Με άρθρο του στους Times υποστηρίζει ότι  “η Χαμάς και το Ισλαμικό Κράτος αποτελούν μέρος του ίδιου Ισλαμικού μετώπου”.

Όλο το άρθρο του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας και Ιδρυτή της Πρωτοβουλίας των Φίλων του Ισραήλ:
 
 
Το Παλαιστινιακό Κράτος δεν υπάρχει ακόμα και οι μόνοι θεσμοί που μοιάζουν με λειτουργικό κράτος ελέγχονται από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς.
 
Παραταύτα, σήμερα πολλά κράτη υποκύπτουν σε μια πολιτική «αναγνώριση-τώρα» μιας υποτιθέμενης Παλαιστίνης.
 
Στις 3 Οκτωβρίου, η Σουηδική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος. Στις 13 Οκτωβρίου, το Βρετανικό Κοινοβούλιο πέρασε ψήφισμα υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης «δίπλα στο Ισραήλ». Αν και περισσότεροι από τους μισούς κοινοβουλευτικούς δεν ψήφισαν, το αποτέλεσμα ήταν αδιαμφισβήτητο. 274 υπέρ, 12 κατά.
 
Θα πρέπει να περιμένουμε παρόμοιες κινήσεις σε όλη την Ευρώπη. Όσο καλόβουλες και να είναι αυτές οι πρωτοβουλίες, η αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους τώρα είναι ανάρμοστη, αντιπαραγωγική και αδικαιολόγητη. Δεν θα προωθήσει την ειρήνη ούτε θα δώσει ώθηση σε λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Ο λόγος είναι ο εξής: Πρώτον, η αναγνώριση της Παλαιστίνης θα προτρέψει τους Παλαιστινίους να αποστασιοποιηθούν από μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης, δεδομένης της σκληρής γραμμής που τους έχει φέρει ως εδώ.
 
Δεύτερον, δεν θα αλλάξουν την πραγματικότητα στην ουσία τα ευχολόγια. Αντίθετα, θα ενθαρρύνουν την Παλαιστινιακή Αρχή να συνεχίσει την στατική στρατηγική στις διαπραγματεύσεις οδηγώντας έτσι σε αδιέξοδο τις συνομιλίες. Οι Συμφωνίες του Όσλο, υπογεγραμμένες και από τις δύο πλευρές, τις δεσμεύουν σε διαπραγματεύσεις ως μέσο για την επίτευξη συμφωνίας.
 
Τέτοιες διακηρύξεις θα μετατρέψουν απλά την πορεία που χάραξε το Όσλο σε χίμαιρα, εμποδίζοντας την ειρήνη που υποτίθεται ότι θα επιφέρει.  
 
Τρίτον, αυτές οι πρωτοβουλίες, αδίκως ασκούν πίεση μόνο στο Ισραήλ. Το Εβραϊκό κράτος, το οποίο παρενοχλείται από τους γείτονες του και από τρομοκρατικές οργανώσεις, έχει επανειλημμένως κάνει παραχωρήσεις για την επίτευξη μιας δίκαιης συμφωνίας, μόνο για να λάβει την απόρριψη οποιουδήποτε συμβιβασμού από την Παλαιστινιακή Αρχή.
 
Ο Μαχμούντ Αμπάς είναι εκείνος που δεν αποδέχτηκε το πρόσφατο έγγραφο-πλαίσιο των ΗΠΑ που αποδέχτηκε το Ισραήλ. Ο κ. Αμπάς είναι εκείνος που απαίτησε μη αποδεκτές παραχωρήσεις από την Ιερουσαλήμ και ήταν ο κ. Αμπάς εκείνος που προχώρησε σε συμφωνία ενότητας με τη Χαμάς, 3 μήνες πριν η Ισλαμική οργάνωση εξαπολύσει μαζικές επιθέσεις ρουκετών εναντίον Ισραηλινών πόλεων. 
 
Τέταρτον, το Ισραήλ σήμερα, αποτελεί ένα προπύργιο εναντίον του Τζιχαντισμού και οι δυτικές χώρες πρέπει να υποστηρίξουν το Ισραήλ ενάντια σε αυτό το φαινόμενο και άλλων απειλών κατά της παγκόσμιας ασφάλειας. Η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος είναι επίσης μια σιωπηρή έγκριση της συμφωνίας της Φατάχ με τη Χαμάς. Καθώς η Χαμάς και η ISIS αποτελούν μέρος του ίδιου Ισλαμικού μετώπου, η Δύση δεν θα πρέπει να νομιμοποιήσει μια οντότητα που σχηματίζεται από αυτές τις οργανώσεις.
 
Τέλος, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα, σε συνέδριο στο Κάιρο, διεθνείς δωρητές δεσμεύτηκαν να δώσουν $5.4 δις δολάρια στους Παλαιστινίους για την ανακατασκευή της Γάζας. Τα μισά από αυτά τα χρήματα θα δοθούν για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον Νορβηγό Υπ. Εξωτερικών Borge Brende, ο οποίος συν-προήδρευσε του συνεδρίου. Κανένας δεν ξέρει που θα ξοδευτεί το υπόλοιπο μισό του ποσού. Εάν τα κονδύλια ληφθούν από τη Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα, κατά πάσα πιθανότητα, θα χρησιμοποιηθούν για την εδραίωση της ισχύος της Χαμάς για να συγκεντρώσει περισσότερους πυραύλους και να χτίσει περισσότερες σήραγγες για να επιτεθεί σε Ισραηλινούς αμάχους. 
 
Η Πρωτοβουλία των Φίλων του Ισραήλ πάντοτε έχει ισχυριστεί πως η ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων.
 
Η αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτος ενόψει των επιθέσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ αποτελεί τροχοπέδη για την ειρήνη.  Ως εκ τούτου, καλούμε τους υπεύθυνους ηγέτες ελεύθερων κρατών να απορρίψουν μονομερείς ενέργειες που επιβραβεύουν μόνο τη μια πλευρά. Καλούμε τους ηγέτες να απευθύνουν έκκληση προς τις δύο πλευρές για την επανέναρξη των άμεσων διμερών συνομιλιών. Εάν θέλουμε να έχουμε ένα δημοκρατικό, ελεύθερο, ειρηνικό Παλαιστινιακό κράτος που ευημερεί δίπλα στο Ισραήλ, η αναγνώριση μιας οντότητας που απέχει από το να είναι δημοκρατική, ελεύθερη, ειρηνική και ευημερούσα θα εμποδίσει την όποια πιθανότητα ύπαρξης ενός τέτοιου κράτους στο μέλλον.