Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Ανγουάρ Γκαργκάς κατηγόρησε χθες, Πέμπτη, το Κατάρ για «μυστικές επαφές με το Ισραήλ» σε ξένο έδαφος και συγκεκριμένα στην Κύπρο. Με σχόλιό του στο Twitter, ο Γκαργκάς καυτηριάζει το γεγονός ότι το Κατάρ προβαίνει σε μυστική διπλωματία με το Ισραήλ, ενώ εκ παραλλήλου ψέγει τους γείτονές του ότι προβαίνουν σε συνεννοήσεις με το Τελ Αβίβ.
Μάλιστα ο Γκάργκας επικαλούμενος ισραηλινά δημοσιεύματα της περασμένης Τετάρτης, αναφέρθηκε σε μυστική συνάντηση επί κυπριακού εδάφους του Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν με τον ΥΠΕΞ του Κατάρ, Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Τουάν κατά τα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Συγκεκριμένα, μεταξύ των διαμειφθέντων ήταν και η κατασκευή του λιμενίσκου, υπό ισραηλινό έλεγχο εντός κυπριακής επικράτειας, προκειμένου να μεταφέρονται υλικά αγαθά και ανθρωπιστική βοήθεια στην υπό ισραηλινό ναυτικό αποκλεισμό Λωρίδα της Γάζας, ζήτημα στο οποίο υπήρξε έντονη κινητικότητα την προπροηγούμενη εβδομάδα, όταν επανήλθε το ζήτημα του λιμενίσκου σε μια γενική και μακροχρόνια συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
«Είναι περίεργο το γεγονός ότι το Κατάρ και τα μέσα ενημέρωσής του διαδίδουν φήμες για τις προσπάθειες των γειτόνων του να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, ενώ υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία ότι η Ντόχα βρίσκεται σε άμεση επαφή με αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ για το θέμα της Γάζας»», δήλωσε σχετικώς ο Γκάργκας, προσθέτοντας «Πού είναι το Al Jazzera, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και ο Γιουσέφ Αλ Κάρανταβι για την εξομάλυνση των σχέσεων; Είναι αμοιβαίο όφελος», πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ.
Πέρσι , αρχές καλοκαιριού, στις 5 Ιουνίου του 2017, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από κοινού με τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, διέκοψαν τους διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς με το Κατάρ, κατηγορώντας την Ντόχα για ενίσχυση της «τρομοκρατίας» και ευθυγράμμιση με το μη αραβικό κράτος του Κόλπου, και μη σουνιτικό, Ιράν. Παρά το γεγονός ότι το Κατάρ, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, απομονώθηκε από πολλά αραβικά και σουνιτικά κράτη μετά το αραβικό κουαρτέτο, αναβαθμίζοντας ως αντιστάθμισμα τις σχέσεις του με το Ιράν και την Τουρκία, σε μια απόπειρα μετριασμού των επιπτώσεων της διπλωματικής και οικονομικής αυτής απομόνωσης.
Ο Γκάργκας αποκάλεσε τη συνάντηση μεταξύ του Ισραήλ και του Κατάρ «αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ του κακού αγκαθιού και της απληστίας στην εξουσία», λέγοντας ότι είναι «μακριά από αρχές και θέσεις».