Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν αποδεχθεί de facto την ευθύνη για τη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου με την επεξεργασία μιας συμφωνίας η οποία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια νέα παγκόσμια αγορά πετρελαίου και μηχανισμούς ρύθμισης των τιμών πετρελαίου, ανέφερε ο Ρώσος αναλυτής Ντμίτρι Λεκού.
«Αυτό σημαίνει ότι οι συντονισμένες προσπάθειες του καρτέλ πετρελαίου του ΟΠΕΚ, που ρυθμίζεται πρωτίστως από τους Σαουδάραβες και την ομάδα ανεξάρτητων χωρών παραγωγής πετρελαίου με επικεφαλής τη Ρωσία, απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά συντονισμένες ενέργειες στις παγκόσμιες αγορές. Ο μηχανισμός ελέγχου λειτουργεί, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το αλλάξουμε ή να απαλλαγούμε από αυτό όπως τα πράγματα έχουν διαορφωθεί», ανέφερε ο αναλυτής.
Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία σκοπεύουν να προσφέρουν σε άλλες χώρες παραγωγής πετρελαίου – συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, του Μεξικού, του Καζακστάν και των ΗΠΑ – την ευκαιρία να ενταχθούν στην παγκόσμια συμφωνία περιορισμού της παραγωγής πετρελαίου.
«Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνδυασμένη παραγωγική ικανότητα πετρελαίου του Ριάντ και της Μόσχας είναι αρκετή για να ρυθμίσει τις παγκόσμιες αγορές αποκλειστικά για χάρη των δικών τους συμφερόντων και όχι μόνο για τα συμφέροντα του καθενός», παρατήρησε ο Λεκού, προσθέτοντας ότι» υπό ορισμένες συνθήκες «οι τιμές του πετρελαίου μπορούν να πέσουν εξίσου καλά όπως μπορούν να αυξηθούν.
Όπως εξήγησε, αυτή η συνεργασία μπορεί να επιτρέψει σε αυτή την «ισχυρή οργάνωση με ένα πιο τυποποιημένο κέντρο συντονισμού» να χειραγωγήσει την αγορά πιο αποτελεσματικά και να επηρεάσει τόσο τις τιμές του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου.
«Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα γίνει, καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν μέχρι στιγμής απλώς« συμφωνήσει να κάνουν το επόμενο βήμα ». Αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να» δεχθούν την ευθύνη για τη σταθερότητα των αγορών «, αναφέρει ο Λεκού.
Τέλος, νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ ανακοίνωσε ότι η Μόσχα και το Ριάντ συμφώνησαν να υποστηρίξουν από κοινού την παράταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ + με στόχο τον περιορισμό της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και να συζητήσουν τις αρχές-πλαίσια για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ και των χωρών εκτός ΟΠΕΚ.