Η Ρωσία βλέπει την απειλή της διαμάχης Ιράν-Ισραήλ να κλιμακώνεται στη Συρία

Η Ρωσία ανησυχεί για το γεγονός ότι η αμοιβαία ανταλλαγή πυρός μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στο έδαφος της Συρίας, καθώς και οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο έδαφος της Συρίας μπορεί να οδηγήσουν σε μια περιφερειακή σύγκρουση μεγάλης κλίμακας, δήλωσε ο Ρώσος Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ σε ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό φορέα σε συνέντευξη.

«Βλέπουμε μια απειλή ότι σε κάποια στιγμή, αυτά τα γεγονότα, αυτή η ανταλλαγή επιθέσεων και ιδιαίτερα οι επιθέσεις της ισραηλινής αεροπορίας σε ορισμένες εγκαταστάσεις στη Συρία μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο και να οδηγήσουν σε μια πολύ σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή γενικά, νομίζω ότι αυτό φυσικά δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ρωσίας ούτε του Ισραήλ «, δήλωσε ο Μπογκντάνοφ.

Η Ρωσία συμμετέχει σε συζητήσεις με το Ισραήλ για το θέμα αυτό σε επίπεδο διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών και πάντα εξετάζει όλες τις ανησυχίες που έχει η ισραηλινή ηγεσία, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια στιγμή, ο Μπογκντάνοφ τόνισε ότι η παρουσία του Ιράν στη Συρία περιορίστηκε σε στρατιωτικούς συμβούλους και στρατιωτικούς που βοηθούν τους Σύρους στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Όσο γνωρίζουμε, τα ιρανικά στρατεύματα δεν είναι παρόντα στο έδαφος της Συρίας, υπάρχουν Ιρανοί σύμβουλοι, νομίζω ότι ο αριθμός τους, αν και δεν ξέρω με βεβαιότητα, είναι πολύ περιορισμένος», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό, σχολιάζοντας τις Ισραηλινές αξιώσεις σχετικά με τη συμμετοχή του Ιράν στη συριακή κρίση και τις προσπάθειες της Τεχεράνης να μετατρέψει τη Συρία σε αντι-ισραηλινό κράτος.

Στις 10 Μαΐου, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε δεκάδες ιρανικούς στόχους στη Συρία, αφού οι ιρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν 20 πυραύλους στις θέσεις των Άμυνας του Ισραήλ στα υψώματα του Γκολάν. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να μετατρέψει τη Συρία, η οποία έχει βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο από το 2011, σε στρατιωτική βάση.

Πηγή: Sputnik