Η Ρουμανία, χώρα γειτονική της Ουκρανίας και «το μέλος της ΕΕ που βρίσκεται πλησιέστερα στην Κριμαία», θέλει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου.
«Αν (η ΕΕ) αποφασίσει να δημιουργήσει ένα διαπραγματευτικό σχήμα για να διαλύσει τις εντάσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσική Ομοσπονδία μετά τις ενέργειες στην Κριμαία, η Ρουμανία πρέπει να συμμετέχει σ’ αυτό», δήλωσε ο Μπασέσκου πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών που είναι αφιερωμένη σ’ αυτή την κρίση.
Μεταξύ των «επιχειρημάτων» του Βουκουρεστίου, ο Μπασέσκου ανέφερε τους «περισσότερους από 400.000 ρουμανόφωνους Ουκρανούς, αριθμός που τους καθιστά τη δεύτερη μειονότητα, μετά τους Ρώσους», καθώς και τα 160 ναυτικά μίλια που χωρίζουν την Ουκρανία από τη Ρουμανία, «τη χώρα μέλος της ΕΕ που βρίσκεται πλησιέστερα στην Κριμαία, καθώς βρίσκεται σε απόσταση μόλις δέκα ωρών πλου για κάποιο από τα 400 σκάφη του ρωσικού στόλου που έχει τη βάση του στη Σεβαστούπολη».
Ο Μπασέσκου υπογράμμισε επίσης πως η Ρουμανία δεν εξαρτάται από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, γεγονός που εξουδετερώνει έναν ενδεχόμενο παράγοντα πίεσης στις διαπραγματεύσεις.
«Το συμφέρον της Ρουμανίας είναι να συμμετάσχει (σε τέτοιες συνομιλίες), δεδομένου και του γεγονότος ότι έχει πιθανόν τα πιο μακρά σύνορα με την Ουκρανία από τις χώρες της ΕΕ«, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος κατηγόρησε εξάλλου τη Μόσχα ότι «παραβίασε τις διμερείς συμφωνίες με το Κίεβο που αφορούν τη στάθμευση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, γεγονός που «ισοδυναμεί με επίθεση», και κάλεσε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ως εγγυήτριες της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ