H Πολωνία χτίζει βάσεις για να στεγάσει αμερικανικά στρατεύματα

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ και η Πολωνία συμφώνησαν για έξι τοποθεσίες όπου θα εγκατασταθούν τα νέα αμερικανικά στρατεύματα που θα αναπτυχθούν στη χώρα.

Κοινή δήλωση για αμυντική συνεργασία υπέγραψαν οι ΗΠΑ και η Πολωνία, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα την εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σε δηλώσεις του, σημείωσε ότι η Πολωνία θα κατασκευάσει εγκαταστάσεις για να στεγάσει τα νέα αμερικανικά στρατεύματα που θα αναπτυχθούν στη χώρα.

Ο κ. Τραμπ ανέφερε ότι τα σχέδια για την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή δεν συνδέονται με τη Ρωσία.

Τον περασμένο μήνα, οι δύο χώρες συμφώνησαν για έξι τοποθεσίες όπου θα εγκατασταθούν τα νέα αμερικανικά στρατεύματα που θα αναπτυχθούν στη χώρα.

F-35 και όχι μόνο

Προ δύο εβδομάδων, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υπέγραψε τη συμφωνία για την πώληση 32 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Πολωνία αντί 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εκτός αυτού, η χώρα αιτήθηκε πρόσφατα και την προμήθεια αριθμού αμερικανικών αντιαρματικών βλημάτων καθώς και στρατιωτικών μεταφορικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η Πολωνία ζήτησε αριθμό αντιαρματικών πυραύλων FGM-148 Javelin, καθώς και πέντε αεροσκάφη τακτικών μεταφορών C-130 Hercules από τον αμερικανικό Οργανισμό Συνεργασίας για την Άμυνα και την Ασφάλεια, ανέφερε το Defense News επικαλούμενο τον Πολωνό υπουργό Άμυνας Μάριους Μπλάσζακ.

Τον Μάιο είχε γίνει γνωστό ότι η Πολωνία σχεδίαζε να αποκτήσει 32 F-35 προκειμένου να αντικαταστήσει τα παλαιά Σοβιετικά αεροσκάφη που υπηρετούν στην Αεροπορία της, Sukhoi Su-22 και Mikoyan MiG-29.

Πηγή: Sputnik