Τελευταία Ενημέρωση: 2018-11-29 13:25:44
Δύο ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα, τα Μπερντιάνσκ και Μαριούπολη, τελούν υπό αποκλεισμό από τη Ρωσία, καθώς απαγορεύεται στα πλοία να αναχωρήσουν ή να εισέλθουν σε αυτά, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Βλοντίμιρ Ομελιάν.
Συνολικά 35 πλοία εμποδίστηκαν να προχωρήσουν στις φυσιολογικές τους δραστηριότητες και μόνον σε πλοία που θα μετέβαιναν στη συνέχεια σε ρωσικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα επετράπη να εισέλθουν στα λιμάνια αυτά, πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο Facebook.
«Ο σκοπός είναι απλός – θέτοντας σε αποκλεισμό ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα, η Ρωσία ελπίζει να βγάλει την Ουκρανία εκτός του δικού μας εδάφους – εδάφους που είναι δικό μας σύμφωνα με όλες τις σχετικές διεθνείς νομοθεσίες», σημείωσε.
Ο Ομελιάν διευκρίνισε ότι 18 πλοία περιμένουν για να ελλιμενιστούν, εκ των οποίων 4 στη Μπερντιάνσκ και 14 στην Μαριούπολη. Επίσης μια σειρά από 9 πλοία περιμένει να αποπλεύσει και 8 άλλα πλοία βρίσκονται σε αναμονή κοντά στα λιμάνια.
Τα κύρια φορτία που διακινούνται στα λιμάνια της Αζοφικής Θάλασσας είναι σιτηρά και χάλυβας.
Η Ρωσία προέβη στην σύλληψη τριών πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού και των πληρωμάτων τους την Κυριακή κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσήρτησε η Μόσχα το 2014, επειδή, σύμφωνα με την Μόσχα, εισήλθαν παράνομα σε ρωσικά χωρικά ύδατα -κατηγορία την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Ουκρανία.
Η σύλληψη των πλοίων αυτών όξυνε την ένταση μεταξύ των δύο χωρών στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015, όταν υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αντάρτες ξεσηκώθηκαν κατά της κυβέρνησης του Κιέβου στην περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας έναν πόλεμο στον οποίο σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς ότι η δέσμευση της χώρας του ως προς τον αγωγό φυσικού αερίου, με τον οποίο θα επιτραπεί στη Ρωσία να παρακάμψει την Ουκρανία για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υπονομεύει τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.
«Αυτά είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα», δήλωσε ο Αλτμάιερ στο δημόσιο δίκτυο ARD, καλώντας παράλληλα τη Ρωσία να απελευθερώσει τα πληρώματα των πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού που έχει συλλάβει.
Η διάψευση από το Κρεμλίνο
Το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα ότι η Ρωσία περιορίζει τη ναυσιπλοΐα κοντά στην Κριμαία στο πλαίσιο ενός, σύμφωνα με το Κίεβο, ντε φάκτο αποκλεισμού των λιμανιών του στην Αζοφική Θάλασσα.
Ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Βλοντίμιρ Ομελιάν κατηγόρησε νωρίτερα σήμερα τη Ρωσία ότι απαγορεύει σε πλοία να αποπλεύσουν ή να καταπλεύσουν στην Αζοφική Θάλασσα, μερικές ημέρες μετά την σύλληψη από τη Ρωσία τριών πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού και των πληρωμάτων τους.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στη συνέχεια ότι δεν γνωρίζει για την ύπαρξη τέτοιων προβλημάτων και ότι οι θαλάσσιες μεταφορές γίνονται κανονικά μέσω του ελεγχόμενου από τη Ρωσία πορθμού του Κερτς, ο οποίος χωρίζει την Μαύρη Θάλασσα από την Αζοφική Θάλασσα.
Ο Πεσκόφ πρόσθεσε εξάλλου ότι καθυστερήσεις υπάρχουν μερικές φορές στην περιοχή ως αποτέλεσμα ωστόσο των κακών καιρικών συνθηκών.
Νωρίτερα ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας είχε κατηγορήσει τη Ρωσία ότι έχει αποκλείσει δύο ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα, τα Μπερντιάνσκ και Μαριούπολη, απαγορεύοντας σε πλοία να αναχωρήσουν ή να εισέλθουν σε αυτά.
«Ο σκοπός είναι απλός – θέτοντας σε αποκλεισμό ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα, η Ρωσία ελπίζει να βγάλει την Ουκρανία εκτός του δικού μας εδάφους – εδάφους που είναι δικό μας σύμφωνα με όλες τις σχετικές διεθνείς νομοθεσίες», είχε σημειώσει.
Η Ρωσία προέβη στην σύλληψη τριών πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού και των πληρωμάτων τους την Κυριακή κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσήρτησε η Μόσχα το 2014, επειδή, σύμφωνα με την Μόσχα, εισήλθαν παράνομα σε ρωσικά χωρικά ύδατα -κατηγορία την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Ουκρανία.
Η σύλληψη των πλοίων αυτών αύξησε την ένταση μεταξύ των δύο χωρών στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015, όταν υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αντάρτες ξεσηκώθηκαν κατά της κυβέρνησης του Κιέβου στην περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας έναν πόλεμο στον οποίο σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ