«Προς το παρόν υπάρχει ένα εμπάργκο, συνεπώς δεν υπάρχει κανένα όπλο που να παραδίδεται από την ευρωπαϊκή πλευρά. Το θέμα μπορεί να τεθεί, χωρίς αμφιβολία, για τα αμυντικά όπλα», τόνισε. »Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους. Το θέμα θα τεθεί εφόσον μάς το έχει ζητήσει ο Συνασπισμός (της αντιπολίτευσης).
«Η θέση της Γαλλίας είναι ότι δεν πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί η σύγκρουση, όμως είναι απολύτως απαράδεκτο να υπάρχουν περιοχές που έχουν απελευθερωθεί και οι οποίες βομβαρδίζονται από τα αεροσκάφη του Μπασάρ αλ-‘Ασαντ», υπογράμμισε ο Φαμπιούς.
«Το θέμα του αμυντικού εξοπλισμού θα τεθεί», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτό θα συμβεί σύντομα.
Ο Φαμπιούς θα συναντηθεί σήμερα στο υπουργείο με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας. Μια σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ προβλέπεται εξάλλου στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.
«Πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη ισορροπία, πράγμα που δεν είναι εύκολο: από τη μια πλευρά δεν πρέπει να οδηγηθούμε στη στρατιωτικοποίηση και από την άλλη πρέπει να αποτρέψουμε καταστροφή των περιοχών που έχουν απελευθερωθεί. Είμαστε σε επαφή με τον (Λαχντάρ) Μπραχίμι, ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, αλλά και με τους Ρώσους γιατί θέλουμε να βρούμε μια λύση», πρόσθεσε.
Ο Φαμπιούς τόνισε τέλος ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα δεχθεί το Σάββατο στο Παρίσι τους ηγέτες του νέου Συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης, κυρίως τον ηγέτη της σεΐχη ‘Αχμεντ Μοάζ αλ-Χατίμπ καθώς και το νέο πρόεδρο του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Ζορζ Σάμπρα, «ένα φίλο της Γαλλίας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΒΙΝΤΕΟ: Γυναίκες στα όπλα! Δείτε πως γίνεται στο Ισραήλ
Στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, εξετάζει η Βρετανία
Η Γαλλία απάντησε στις τουρκικές προκλήσεις για την κυπριακή ΑΟΖ