«Η Μόσχα έκανε λάθος εισβάλλοντας στην Ουκρανία, οι μακροχρόνιες συνέπειες για την Ρωσία θα είναι πολύ πιο επιζήμιες από τα πρόσκαιρα οφέλη που θα προκύψουν από την ενδεχόμενη απόκτηση της Κριμαίας» ανέφερε ο Μάικλ Μακφόλ, πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ρωσική Υπηρεσία της »Φωνής της Αμερικής». Ο κ. Μακφόλ ολοκλήρωσε την θητεία του στη Ρωσία και επέστρεψε στις ΗΠΑ, λίγες ημέρες πριν την ρωσική επέμβαση στην Κριμαία.
Ο πρώην αμερικανός Πρέσβης στη Μόσχα τόνισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέταζε διάφορα σενάρια πιθανής ρωσικής απάντησης στην ουκρανική κρίση, κυρίως μετά την κατάρρευση της συμφωνίας που επετεύχθη την 21ηΦεβρουαρίου.
«Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζαμε ήταν και το ενδεχόμενο ρωσικής επέμβασης στην Κριμαία, όπως το βλέπουμε να υλοποιείται σήμερα», επεσήμανε ο κ. Μακφόλ.
Ο αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η ενέργεια της Ρωσίας να επέμβει στην Κριμαία δεν ήταν προσχεδιασμένη, ήταν «μια αψυχολόγητη ενέργεια που ελήφθη “εν βρασμό ψυχής” ως απάντηση στην απομάκρυνση του κ. Γιανούκοβιτς από την εξουσία» και πρόσθεσε ότι «η ενέργεια αυτή δεν εξυπηρετεί τα μακροχρόνια συμφέροντα της Ρωσίας για τρεις βασικούς λόγους:
- γιατί καθιστά αδύνατη την δημιουργία μιας Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, που είναι στις επιδιώξεις της Μόσχας, καθώς αποκλείεται πλέον η συμμετοχή της Ουκρανίας στην Ένωση αυτή
- η Ρωσία θα απομονωθεί, τουλάχιστον διπλωματικά, για αρκετά χρόνια ίσως και δεκαετίες. Κανένας δεν μπορεί να θεωρήσει μια τέτοια κίνηση νόμιμη, ούτε η Κίνα δεν στηρίζει τις ενέργειες της Ρωσίας
- εάν τελικά επιβληθούν οι οικονομικές κυρώσεις που εξετάζουν οι δυτικές χώρες απέναντι στη Μόσχα, η ρωσική οικονομία θα χάσει δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες θα δεχθούν το ισχυρότερο πλήγμα, καθώς αυτές είναι που έχουν σημαντικές συναλλαγές με δυτικές χώρες. Εάν η Ρωσία πραγματικά θέλει να παραμένει μια από τις παγκόσμιες δυνάμεις, αυτό δεν θα γίνει με εισβολή σε ξένη χώρα, αλλά με την οικονομική ευημερία του λαού της», επεσήμανε ο Μάικλ Μακφόλ.
«Αντίστοιχα, τα αντίποινα που απειλεί να εφαρμόσει η Ρωσία απέναντι στις ΗΠΑ και την ΕΕ δεν θα έχουν τόσο σημαντικές επιπτώσεις» τόνισε ο πρώην αμερικανός Πρέσβης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «νομίζω πως η Μόσχα κοροϊδεύει τον εαυτό της απειλώντας την δύση με κυρώσεις. Κοιτάξτε το μέγεθος της ρωσικής οικονομίας σε αντιστοιχία με αυτό των ΗΠΑ και της ΕΕ μαζί».
Παράλληλα, ο κ. Μακφόλ επισημαίνει ότι διάφορες συμφωνίες στρατηγικής σημασίας όπως η Συνθήκη START για τον πυρηνικό αφοπλισμό είναι προς όφελος της Ρωσίας, καθώς βάση της συγκεκριμένης συμφωνίας οι ΗΠΑ υποχρεούνται να καταστρέψουν μεγάλο μέρος του πυρηνικού τους οπλοστασίου, μιας και διέθεταν περισσότερα όπλα.
«Επειδή συμμετείχα προσωπικά στις συνομιλίες για την υπογραφή της Συνθήκης START, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι τόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψαν την συμφωνία αυτή γιατί πίστευαν πως είναι προς όφελος των ρωσικών συμφερόντων, τώρα τι θα κάνουν; Θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία;».
Ο Μάικλ Μακφόλ υποστηρίζει ότι οι δυτικές χώρες προσπαθούν να αυξήσουν, όσο το δυνατό περισσότερο, το κόστος της εισβολής για τη Μόσχα, τώρα που είναι σε αρχικό στάδιο η στρατιωτική επέμβαση και πριν να είναι αργά. Ο ίδιος τονίζει ότι δεν τον εκπλήσσει το γεγονός ότι αρχικά οι ρώσοι πολίτες στηρίζουν τις αποφάσεις του Προέδρου Πούτιν.
Όπως λέει: «Η δημοτικότητα του κ. Πούτιν παραμένει υψηλή γιατί σε περιόδους κρίσης, αρχικά ο κόσμος συσπειρώνεται δίπλα στην ηγεσία του. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, όπως συνέβη και στο Ιράν, οι οικονομικές κυρώσεις επιφέρουν σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Όταν θα δουν, λοιπόν, ότι είναι δύσκολο να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό, να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, να πάνε διακοπές, όταν οι ρωσικές εταιρείες αντιμετωπίσουν δυσκολίες επέκτασης και λειτουργίας στην παγκόσμια οικονομία τότε τα πράγματα θα αλλάξουν».
«Ταυτόχρονα» ανέφερε ο αμερικανός αξιωματούχος «ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπεριφορά των υπολοίπων χωρών που γειτονεύουν με την Ρωσία. Ανεξάρτητα με το τι λένε δημόσια είναι υπερβολικά τρομαγμένες. Δεν μπορείς με τη χρήση βίας να επιδιώκεις μια διευρυμένη οικονομική ένωση, δεν έγινε ποτέ έτσι στην διάρκεια της ιστορίας».
Ο κ. Μακφόλ, ωστόσο, υπεραμύνθηκε των σχεδιασμών που έκαναν οι ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία και τόνισε ότι ποτέ δεν εκτίμησαν λάθος τις βλέψεις του Βαλντιμίρ Πούτιν. «Ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε πάντοτε σωστή κατανόηση των κινήτρων και του τρόπου που ενεργούσε η ρωσική ηγεσία σε κάθε περίοδο των μεταξύ τους σχέσεων» τόνισε ο πρώην αμερικανός Πρέσβης.
Όσον αφορά στο τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης, ο διπλωματικός αξιωματούχος των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι «το πιο σημαντικό αυτή την στιγμή είναι η σταθεροποίηση της ουκρανικής οικονομίας. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Εάν η Ουκρανία χρεοκοπήσει θα δοθεί μεγαλύτερο πάτημα στη Ρωσία να παρέμβει στα εσωτερικά της ζητήματα. Στη συνέχεια το ΔΝΤ θα πρέπει να συνάψει μια νέα συμφωνία, με ευνοϊκότερους όρους για την ουκρανική κυβέρνηση. Τέλος, νομίζω ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Γιάτσενιουκ στην Ουάσιγκτον, την Τετάρτη, είναι ένα σημαντικό δείγμα πολιτικής στήριξης που θα συμβάλλει στην προσφορά οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο».
Ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ επισημαίνει ότι δεν πιστεύει πως θα ξαναβιώσουμε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, καθώς αυτή τη φορά δεν υπάρχει καμία σύγκρουση ιδεολογιών, ωστόσο τονίζει ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα καθορίσει τις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη, για τα επόμενα χρόνια.
Τέλος, ο αμερικανός αξιωματούχος τονίζει ότι πιστεύει πως υπάρχει ακόμα περιθώριο για πολιτική λύση στην ουκρανική κρίση, αλλά ταυτόχρονα ο ίδιος φοβάται το ενδεχόμενο ενός πολέμου. «Η ιστορία μας έχει δείξει ότι όταν υπάρχουν εντάσεις σαν και αυτή, μεταξύ δύο σημαντικών στρατιωτικών δυνάμεων, μπορεί να συμβεί οτιδήποτε και ανά πάσα στιγμή η κατάσταση να εξελιχθεί όπως κανένας μας δεν είχε προβλέψει».
ΠΗΓΗ :Φωνή της Αμερικής
(Της Νατάσας Μοζγκόβαγια -Επιμέλεια: Δημήτρης Μανής)