Η «επανάσταση της ομπρέλας» στην εθνική επέτειο της Κίνας

Οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ αποδοκίμασαν σήμερα τους εορτασμούς για την 65η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, αποφασισμένοι κατά την εθνική κινεζική εορτή να επιδείξουν τη δυναμική τους κινητοποίηση προβάλλοντας τα αιτήματα για πολιτικές ελευθερίες με την ελπίδα να «λυγίσουν» το Πεκίνο.

Μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούν τα σημεία γύρω από την πλατεία Golden Bauhinia, μια ιδιαίτερα συμβολική περιοχή από ιστορικής άποψης, όπου αξιωματούχοι του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και στελέχη της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ με τον επικεφαλής Λεούνγκ Τσουν-γινγκ άνοιξαν σαμπάνιες κατά την επίσημη τελετή για την 1η Οκτωβρίου, δίνοντας το στίγμα των εορταστικών εκδηλώσεων.

«Η ανάπτυξη του Χονγκ Κονγκ και η ανάπτυξη της ηπειρωτικής χώρας είναι στενά συνδεδεμένες. Οφείλουμε να εργαστούμε χέρι-χέρι ώστε το κινεζικό όνειρο να γίνει πραγματικότητα», δήλωσε ο Λεούνγκ, την «κεφαλή» του οποίου ζητούν οι διαδηλωτές κατηγορώντας τον για την εγγύτητά του με το Πεκίνο. «Είναι κατανοητό διαφορετικοί άνθρωποι να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για επιθυμητές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο είναι σαφώς προτιμότερο να διεξαχθεί καθολική ψηφοφορία παρά να μη διεξαχθεί», δήλωσε. «Ελπίζουμε ότι όλοι οι τομείς της κοινωνίας θα συνεργαστούν με την κυβέρνηση ειρηνικά, νομικά, ορθολογικά και πραγματιστικά» για την προώθηση της «συνταγματικής ανάπτυξης μας», πρόσθεσε, πριν υψώσει το ποτήρι του προς τιμήν του Ζανγκ Σιαομίνγκ, εκπροσώπου του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ.

Στην ηπειρωτική χώρα, εκατομμύρια Κινέζοι αγνοούν τις κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ. Το κομμουνιστικό κόμμα έχει σκληρύνει όσο ποτέ τη λογοκρισία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας ότι προσπαθούν να επιβάλλουν τη θέση «εξτρεμιστών» που παραβαίνουν το νόμο. Η πρόσβαση σε πολύ γνωστούς ιστοτόπους, όπως το Instagram, το Facebook, το Twitter, το YouTube έχουν απαγορευτεί.
Στο τέλος της τρίτης νύχτας συλλαλητηρίου, οι διαδηλωτές άρχισαν να κατευθύνονται στην πλατεία Golden Bauhinia, εξακολουθώντας να κωφεύουν στις επανειλημμένες εκκλήσεις του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναμένεται να συζητήσει για την τρέχουσα πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ με τον κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι στη σημερινή τους συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ορισμένες τράπεζες και χρηματοοικονομικές εταιρίες άρχισαν να μετακινούν το προσωπικό τους σε εγκαταστάσεις στα προάστια του Χονγκ Κονγκ προληπτικά, ώστε τυχόν εντεινόμενες ταραχές στο οικονομικό κέντρο να μην διαταράξουν το εμπόριο και άλλες κρίσιμες δραστηριότητες, σύμφωνα με δύο εταιρίες επιχειρηματικών υπηρεσιών.
Χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν την κακοκαιρία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις συνοικίες Σέντραλ και Αντμιράλτι, οικονομικό κέντρο της πόλης που βρίσκεται κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, μόλις πριν από τις δύο ημέρες αργίες κατά τις οποίες γιορτάζεται η νίκη των κομμουνιστών επί των εθνικιστών και η ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949.

Καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν την πόλη χθες το απόγευμα αναγκάζοντας τους διαδηλωτές να ανοίξουν τις πολύχρωμες ομπρέλες που είχαν χρησιμοποιήσει την Κυριακή για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα και τα σπρέι πιπεριού της αστυνομίας, με τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν λόγο για «επανάσταση των ομπρελών».
«Περάσαμε περισσότερο από μία εβδομάδα κάτω από τον ήλιο και τα σπρέι πιπεριού, μπορούμε να αντέξουμε τη βροχή. Τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει», διαβεβαίωσε ο Τσόι, πρωτοετής φοιτητής.

Οι διαδηλωτές έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη του κέντρου της πόλης όσο δεν θα αποσπούν τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχαν δοθεί δεσμεύσεις μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα το 1997.
Οι φοιτητές εξεγέρθηκαν κυρίως για την απόφαση της Κίνας, που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, να διεξαχθούν εκλογές με καθολική ψηφοφορία για την ανάδειξη του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας στο Χονγκ Κονγκ το 2017, αλλά με το Πεκίνο να αποφασίζει ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι.

Χθες το πρωί, αφού είχαν αποκλείσει για δεύτερη συνεχή νύχτα αρκετές γειτονιές, διασταυρώσεις και κεντρικές οδικές αρτηρίες του Χονγκ Κονγκ —περιοχή με ειδικό διοικητικό καθεστώς, με ευρεία αυτονομία, αλλά με την πολιτική της να διαμορφώνεται κυρίως στο Πεκίνο— οι διαδηλωτές είχαν γυρίσει στα σπίτια τους για να ξεκουραστούν και επέστρεψαν μαζικά το βράδυ στο κέντρο της πόλης.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ κάλεσε το κίνημα Occupy Central να τερματίσει την κινητοποίησή του ώστε η πόλη να επανέλθει στον κανονικό της ρυθμό. «Οι ιδρυτές του κινήματος αυτού είπαν επανειλημμένα ότι αν η κινητοποίηση γινόταν ανεξέλεγκτη, θα ζητούσαν τον τερματισμό της. Τώρα τους ζητώ να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να τερματίσουν αμέσως την εκστρατεία τους», δήλωσε ο Λεούνγκ Τσουν-γινγκ μιλώντας για πρώτη φορά μετά τα επεισόδια της Κυριακής.
Η αντιπαράθεση μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων καταστολής εξελίχθηκε σε βίαια επεισόδια, όταν η αστυνομία προσπάθησε να απομακρύνει τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού.

Χωρίς να προκαλεί έκπληξη, η Κίνα, για την οποία ουδείς παρατηρητής εκτιμά ότι θα αλλάξει τη θέση της, υποστήριξε τον Λεούνγκ Τσουν-γινγκ. «Υποστηρίζουμε πλήρως την κυβέρνηση της ειδικής διοικητικής περιοχής του Χονγκ Κονγκ για την αντιμετώπιση του προβλήματος», των «παρανόμων δραστηριοτήτων» που έχουν σχέση με τις διαδηλώσεις, δήλωσε η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χουά Τσουνγίνγκ προσθέτοντας ότι «οι υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ εμπίπτουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Καλούμε αμέσως τις πλευρές από το εξωτερικό να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην έχουν ανάμιξη με οποιονδήποτε τρόπο».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν παραδέχθηκε ότι είναι εσωτερική «κινεζική» υπόθεση, καλώντας το Πεκίνο και τους διαδηλωτές να επιλύσουν «ειρηνικά» τη διαφορά τους. Το Λονδίνο ζήτησε την έναρξη «εποικοδομητικών» συνομιλιών και η Ουάσινγκτον, η οποία έχει εμπλακεί στην Ασία σε έναν πόλεμο εμπορικής, πολιτικής και διπλωματικής επιρροής, απέναντι στο Πεκίνο, κάλεσε τις αρχές και τους διαδηλωτές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα καλέσει τον κινέζο πρεσβευτή στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα «για να εκφράσει την ανησυχία του». Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς απηύθυνε επίσης έκκληση για «ειρηνικό διάλογο» μεταξύ των διαδηλωτών και των αρχών του Χονγκ Κονγκ, εκφράζοντας την «προσήλωσή» του στο δικαίωμα της διαδήλωσης.

Αποφασισμένη να κεφαλαιοποιήσει τη φοιτητική κινητοποίηση, η ηγεσία του Occupy Central έχει απορρίψει τις εκκλήσεις του Λεούνγκ Τσουν-γινγκ. «Αν ανακοινώσει την παραίτησή του, τότε η κατάληψη θα σταματήσει, τουλάχιστον προσωρινά», δήλωσε ο συνιδρυτής του κινήματος Τσαν Κιν-μαν.

Ο επίσημος κινεζικός Τύπος αποκαλεί «πολιτικούς εξτρεμιστές», φοιτητές και μαθητές, αιχμή του δόρατος στην εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής που άρχισε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για αυτό που πολλοί στο Χονγκ Κονγκ αντιλαμβάνονται ως εντεινόμενο ασφυκτικό κλοιό του Πεκίνου στις τοπικές υποθέσεις. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει σφίξει τον κλοιό γύρω από τους διαφωνούντες εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει μετάδοση των δημοκρατικών αιτημάτων.
«Είναι δύσκολο να μην φοβούνται επανάληψη της αιματηρής καταστολής πριν από 25 χρόνια των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν», ανέφερε σε άρθρο της η εφημερίδα New York Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανάλυση – Γιατί το Χονγκ Κονγκ δεν είναι η νέα Τιενανμεν

Η Κίνα απαντά με βία στην «επανάσταση της ομπρέλας»