Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας περιλαμβάνουν τρεις ανεξάρτητους τομείς: περιορισμούς στη χορήγηση θεώρησης σε Ρώσους πολίτες, οικονομικές κυρώσεις σε βάρος Ρωσικών επιχειρήσεων και περιοριστικά μέτρα εναντίον της Κριμαίας. Οι τρεις δέσμες μέτρων εισήχθησαν το 2014 και οι πρώτες δύο δέσμες κυρώσεων εκτός της Κριμαίας ανανεώνονται δύο φορές τον χρόνο, ενώ οι κυρώσεις για την Κριμαία μία φορά κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ε.Ε. οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019.
«Της απόφασης προηγήθηκε ενημέρωση από τον Πρόεδρο κ. Μακρόν και την Καγκελάριο κα Μέρκελ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης-29ης Ιουνίου 2018 σχετικά με την κατάσταση εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, με την οποία συνδέονται οι κυρώσεις», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου, στην αγγλική γλώσσα.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το Συμβούλιο υιοθέτησε την απόφαση με γραπτή διαδικασία και «σύμφωνα με τα ισχύοντα για τις εν λόγω αποφάσεις, με ομοφωνία».
Σχολιάζοντας την απόφαση, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχασαν μία ευκαιρία να αλλάξουν τις σχέσεις με τη Μόσχα.
«Θεωρούμε την πολιτική απόφαση που ελήφθη από τους ευρωπαίους ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων για παράταση των μονομερών κυρώσεων σε βάρος της χώρας μας στον οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τομέα, ως μία ακόμη χαμένη ευκαιρία να επανεξεταστεί εποικοδομητικά η εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. ενάντια στη Ρωσία», δήλωσε η Ζαχάροβα.
Η ίδια πρόσθεσε ότι η Μόσχα λυπάται που τα μέλη της Ε.Ε. συνεχίζουν να συνδέουν τις σχέσεις μεταξύ Ένωσης και Ρωσίας με τις συμφωνίες του Μινσκ για την ουκρανική λύση δεδομένου ότι το Κίεβο υπονομεύει την ειρήνη στα ανατολικά της χώρας.