Η βορειοκορεατική Αεροπορία ασκείται κάτω από την «Κόκκινη Σημαία» ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

“Red Flag” ονομάζουν οι Αμερικανοί την άσκηση η οποία “ακονίζει” τις δεξιότητες των πληρωμάτων αέρος που συμμετέχουν κάθε χρόνο σε κάποια από τις φάσεις της προσομοιάζοντας διαφορετικές τακτικές, κατά προτίμηση των Ρώσων και άλλων πιθανών αντιπάλων. Το όνομά της ανάγεται στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου όμως η… αληθινή “Κόκκινη Σημαία” εκτυλίσσεται εδώ και 72 ώρες στην Βόρειο Κορέα.

Στα βίντεο του “Διαγωνισμού Πτητικής Δεξιότητας 2017” που έδωσε στην δημοσιότητα το καθεστώς της Πιόνγκγιάνγκ, πολεμικά αεροσκάφη πρώτης γραμμής απογειώνονται από μικρούς διαδρόμους διασποράς εκτελώντας ασκήσεις και σχηματισμοί στρατιωτικού προσωπικού με στολές παρελάσεως και φόρμες πτήσης επιθεωρούνται από τον “Υπέρτατο Ηγέτη” Κιμ Γιόνγκ Ουν. Μην περιμένετε άλλες πληροφορίες, η Βόρεια Κορέα δεν χαρακτηρίζεται “κλειστό” και μυστικοπαθές κράτος για το τίποτα. 

Ο “διαγωνισμός” περιλαμβάνει πτήσεις μαχητικών και επιθετικών αεροσκαφών, βομβαρδιστικών και μεταφορικών, πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα του Αρχιστρατήγου Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος -φυσικά- κατέχει και αυτόν τον τίτλο. Η άσκηση δείχνει “την δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων να καταστρέφουν κάθε εχθρικό στόχο, συμπεριλαμβανομένων αεροπλανοφόρων, με ένα μόνο πλήγμα” τονίζει ο Στρατηγός Κιμ Κουάνγκ Χιόκ, Αρχηγός της Λαϊκής Αεροπορίας της Βόρειας Κορέας.

Η βορειοκορεατική “Κόκκινη Σημαία” σε καμμία περίπτωση δεν φθάνει τις δυνατότητες προσομοίωσης που παρέχει στους συμμετέχοντες χειριστές η αμερικανική “Red Flag” στην αεροπορική βάση Nellis, τόσο σε επίπεδο τακτικών όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας (παρακολούθηση/αξιολόγηση εμπλοκών μέσω δεδομένων τηλεμετρίας σε πραγματικό χρόνο κ.ά). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Βορειοκορεάτες πιλότοι φορούν ακόμη φόρμες πτήσης στυλ δεκαετίας του ’70 και… δερμάτινα τζάκετ πτήσης -για να μην σχολιάσουμε την σκηνή όπου χειριστές τρέχουν να επανδρώσουν τα αεροπλάνα τους για ταχεία απογείωση ενώ ένας συνάδελφός τους παίζει… πατριωτικά τραγούδια στο ακορντεόν!

Οι τύποι των αεροσκαφών στο βίντεο περιλαμβάνουν μαχητικά MiG-29 με την παραλλαγή “αεροπορικής υπεροχής” δύο γκρίζων που υιοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια, MiG-29UB του 57ου Αεροπορικού Συντάγματος και επιθετικά Su-25K για αποστολές κρούσης του 55ου Αεροπορικού Συντάγματος -αμφότερες μονάδες επιχειρούν από την αεροπορική βάση Σουντσόν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βορειοκορεατική Αεροπορία διαθέτει “έως 40” αεροσκάφη MiG-29UB, ωστόσο η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα και η πολεμική τους ετοιμότητα δεν είναι δυνατόν να εξακριβωθεί καθώς η Πιόνγκγιάνγκ φροντίζει να απέχει από ασκήσεις με άλλες χώρες. Η επίδειξη δύναμης από την Λαϊκή Αεροπορία της Β. Κορέας συνοδεύεται από ειδήσεις που καταδικάζουν την αμερικανική πυραυλική επίθεση κατά συριακών αεροδρομίων ενώ η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το καθεστώς χαρακτηρίζεται ως “σωστή επιλογή ένα εκατομμύριο φορές”.