Η Βόρεια Κορέα μοιάζει να προετοιμάζεται για μια τέταρτη πυρηνική δοκιμή, ανακοίνωσε σήμερα ένα αμερικανικό κέντρο μελετών εξειδικευμένο στην παρακολούθηση της χώρας αυτής, λίγο πριν από την άφιξη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Νότια Κορέα.
Δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν πριν από δύο ημέρες, δείχνουν πως δραστηριότητες διεξάγονται στην εγκατάσταση Πούνγκιε-ρι, όπου πραγματοποιούνται οι δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, δραστηριότητες που συνδέονται «πιθανόν με την προετοιμασία μιας νέας έκρηξης», σύμφωνα με το αμερικανο-κορεατικό ινστιτούτο του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Η Σεούλ είχε ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα πως εντόπισε στην ίδια εγκατάσταση ενδείξεις προετοιμασιών για μια πυρηνική δοκιμή, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κατά τη 48ωρη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Μπαράκ Ομπάμα στη Σεούλ.
Η ανάλυση των δορυφορικών εικόνων δίχνει μια επανάληψη των δραστηριοτήτων –οχήματα, μεταφορά υλικού…– κοντά στις εισόδους δύο σηράγγων όπου είχαν πραγματοποιηθεί οι προηγούμενες υπόγειες δοκιμές, προσθέτει το ινστιτούτο στον ιστότοπό του 38 North.
Στις εικόνες είναι επίσης ορατά οχήματα διοίκησης και ελέγχου που φαίνεται πως εξασφαλίζουν τις επικοινωνίες ανάμεσα στην εγκατάσταση και άλλες υποδομές.
Η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε τρεις πυρηνικές δοκιμές: τον Οκτώβριο 2006, το Μάιο 2009 και το Φεβρουάριο 2013 — δοκιμές απαγορευμένες από τον ΟΗΕ και οι οποίες οδηγουν κάθε φορά σε ενίσχυση των διεθνών κυρώσεων.
Ο ιστότοπος 38 North υπενθυμίζει πως το Φεβρουάριο του 2013 η ενίσχυση των δραστηριοτήτων είχε σημειωθεί δύο με τρεις ημέρες πριν από την έκρηξη. «Δεν γνωρίζουμε αν η Βόρεια Κορέα θα ακολουθήσει το ίδιο χρονοδιάγραμμα», υπογραμμίζεται από τον ιστότοπο.
Οι αναλυτές είναι μοιρασμένοι όσον αφορά την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί μια τέταρτη πυρηνική δοκιμή στη διάρκεια της επίσκεψης του Ομπάμα. Ορισμένοι εκτιμούν πως η Πιονγκγιάνγκ δεν θα διακινδυνεύσει την οργή της Κίνας, που είναι σύμμαχός της.
Από την Ιαπωνία, ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε εξάλλου χθες, Πέμπτη, την Κίνα να αποτρέψει τη Βόρεια Κορέα από τη συνέχιση του πυρηνικού προγράμματός της, λέγοντας πως ο ρόλος του Πεκίνου είναι «κεφαλαιώδης».