Η άμυνα της Ευρώπης στην κορυφή της γαλλο-γερμανικής ατζέντας

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καθώς και πολλοί υπουργοί τους θα συναντηθούν την Πέμπτη στο Παρίσι για ένα γαλλο-γερμανικό υπουργικό συμβούλιο, που θα περιστραφεί γύρω από την οικοδόμηση μιας Ευρώπης στον τομέα της άμυνας, ανέφερε η γαλλική Προεδρία. Στο συμβούλιο αυτό, που αποτελεί μια νέα εκδήλωση της ενότητας που θέλουν να επιδείξουν το Βερολίνο και το Παρίσι στη διεθνή σκηνή, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Άμυνας ή Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, οι οποίοι θα συναντηθούν ανά ζεύγη πριν από ένα κοινό γεύμα.

Ισχυρό σημείο του πρωινού, μια συνάντηση του γαλλο-γερμανικού συμβουλίου άμυνας και ασφάλειας, υπό την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν και της Άγγελα Μέρκελ, με κεντρικό θέμα τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει από την καγκελάριο να συμβάλει στη βοήθεια προς τις χώρες του Σαχέλ, όπως είχε εκφράσει την επιθυμία κατά την επίσκεψή του στην Μπαμακό για τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Πέντε (G5) του Σαχέλ τον Ιούνιο.

Στη διάρκεια εκείνης της συνόδου κορυφής, το Παρίσι παρακίνησε τις χώρες της περιοχής να συστήσουν έναν κοινό στρατό κατά την τζιχαντιστών και υποσχέθηκε παράλληλα τη δημιουργία ενός ταμείου αναπτυξιακής βοήθειας με την επωνυμία «Συμμαχία για το Σαxέλ», υπολογίζοντας στην οικονομική συνεισφορά της Γερμανίας. Μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 22ας Ιουνίου το οποίο αποφάσισε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την άμυνα και μια μόνιμη δομημένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας (PESCO), το Παρίσι, που διαθέτει πολλές φιλοδοξίες σε αυτό τον τομέα, ελπίζει να ανακοινώσει την Πέμπτη πιο συγκεκριμένα σχέδια συνεργασίας.

«Θα καταρτίσουμε έναν κατάλογο δράσεων ανά υπουργείο ώστε να έχουμε σαφή σχέδια αντί μιας μεγάλης γενικής δήλωσης», εξηγεί το Ελιζέ. Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άγγελα Μέρκελ θέλουν επίσης να δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη των πολιτιστικών ανταλλαγών και στη διδασκαλία των γερμανικών στα γαλλικά σχολεία. Θα μεταβούν από κοινού στα παρισινά γραφεία του γαλλο-γερμανικού Γραφείου για τη Νεότητα, ενός οργανισμού που ιδρύθηκε το 1963 από τον Σαρλ ντε Γκολ και τον καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ για τη σύσφιξη των δεσμών ανάμεσα σε νέους από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε εξάλλου, αναλαμβάνοντας την εξουσία τον Μάιο, να διατηρήσει τις δίγλωσσες τάξεις, οι οποίες επρόκειτο να καταργηθούν βάσει μιας μεταρρύθμισης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μια «συμβολική και σημαντική» απόφαση για τη θέση της διδασκαλίας των γερμανικών, σύμφωνα με το Ελιζέ. Στο πρόγραμμα βρίσκεται επίσης η τεχνολογική συνεργασία για την οικολογική μετάβαση, για παράδειγμα στον τομέα της αποθήκευσης της ενέργειας.

Αντίθετα, το θέμα της υποδοχής προσφύγων δεν αποτελεί μέρος των θεμάτων κατά προτεραιότητα αυτού του γαλλο-γερμανικού υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πηγές της γαλλικής Προεδρίας που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, κατά το πρώτο γαλλο-γερμανικό υπουργικό συμβούλιο μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να ανακύψουν συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, αλλά θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων. «Δεν θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις για την ευρωζώνη αλλά θα συζητηθεί σημαντική δουλειά για φορολογικά θέματα», δήλωσε μία από τις πηγές.

«Νέες πρωτοβουλίες θα ανακοινωθούν από τη Γαλλία και τη Γερμανία για τη χρηματοδότηση του ψηφιακού τομέα», πρόσθεσε η πηγή. Η Γαλλία θα προσπαθήσει επίσης να εξασφαλίσει τη συμφωνία της Γερμανίας στην πρόταση που είχε καταθέσει ο Μακρόν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τη διοργάνωση «δημόσιων συνελεύσεων» σε όλες τις χώρες της ΕΕ προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον της Ευρώπης, ανέφεραν οι πηγές τις οποίες επικαλείται το Ρόιτερς.

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)