Η αλήθεια για τη φωτογραφία με τη γυναίκα – στρατηγό των Κούρδων

Ο αγώνας για την πόλη Κομπάνι στα τουρκο-συριακά σύνορα έχει τραβήξει την προσοχή του κόσμου. Οι κούρδοι μαχητές του YPG μάχονται ενάντια του Ισλαμικού Κράτους εδω και σχεδόν ενα μήνα. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για σφαγή εάν οι ισλαμιστές καταλάβουν την πόλη.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου της 10ης Οκτωβρίου μια ηρωίδα γεννήθηκε. Η είδηση που δημοσίεύτηκε σε όλα τα ΜΜΕ παγκοσμίως – και στο OnAlert – ηταν οτι η Ναλίν Αφρίν – μια γυναίκα – ειναι η διοικητής των κούρδικων δυνάμεων του YPG. Η παραπάνω φωτογραφία εχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Στα κοινωνικά μεσα δικτύωσης, Twitter και Facebook, οι χρήστες έγραφαν ότι η φωτογραφία απεικονίζει την Αφρίν να οδηγεί τα στρατεύματά της.

Σε μια μέρα η Αφρίν εγινε εθνικό συμβολο των κούρδων ενάντια στην βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους.

Η γυναίκα στη φωτογραφία- κρατώντας κιαλια και με την οργή στα μάτια της – ειναι έτοιμη για μάχη. Είναι μια πηγή έμπνευσης για όλους τους κούρδους μαχητές.

Κρίμα που είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν ειναι η Αφρίν!
Επειδή η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν τραβήχτηκε καν στην Κομπάνι!

Σύμφωνα με τον φωτογράφο Ματ Τσετι-Ρομπερτς (Matt Cetti-Roberts), η γυναικα στην φωτογραφία αυτη μάλλον δεν ειναι η Αφρίν καθώς ηταν αυτος που τράβηξε την συγκεκριμένη φωτογραφία στην πόλη Ράμπια στα σύνορα Ιράκ-Συρίας πριν περίπου ενα μήνα!
Όπως αναφέρει ο Ρόμπερτς, η γυναίκα στη φωτογραφία δεν διοικεί μια μεγάλη επιχείρηση αλλα βοηθά εναν ελέυθερο σκοπευτη της YPG.

Ο Ρόμπερτς παραδέχεται οτι δεν γνωρίζει το όνομα της γυναίκας ωστόσο η πιθανότητα να ειναι αυτη η Αφρίν ειναι πολύ μικρή. Ειναι εξαιρετικά απίθανο μια γυναίκα ελεύθερος σκοπευτής που πριν ενα μήνα πολεμούσε στο Ιράκ, ξαφνικά να προαχθεί σε διοικητή και να βρεθεί στην Κομπάνι, κοντά στην Τουρκία, στις αρχές Οκτωβρίου, για να αναλάβει μια μάχη που μαίνεται εδω και 4 βδομάδες!

Ωστοσο, τονίζει ο Ρόμπερτς, η γυναίκα σε αυτη την φωτογραφία ηταν αρκετά απασχολημένη στην Ραμπια. Η ομάδα της σκότωσε κάποιον εχθρό λιγες στιγμές αφου τράβηξε την φωτογραφία ο Ρόμπερτς. Επιπλέον μετα απο μερικές ώρες μαχητές πυροβόλησαν και σκότωσαν τον άντρα που ειναι στα δεξιά της κουρδισσας – ενα φωτογράφο του YPG που ονομάζεται Μαζλούμ.

Όπως και να χει, γράφει ο Ρόμπερτς, και να μην ειναι διοικητής του YPG, σίγουρα αυτη η κούρδισσα μαχητρια “ειναι εκπληκτική!”

Πηγη – War is Boring/ ΦΩΤΟ – Matt Cetti Roberts
Μετάφραση/Επιμέλεια – OnAlert.gr