GUR: Η Ρωσία έχει αρχίσει την παραγωγή των drone «καμικάζι» Shahed – Πόσους πυραύλους διαθέτει

Η Ρωσία έχει ξεκινήσει την εγχώρια παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed που προμηθεύεται από το Ιράν, υποστηρίζει η Υπηρεσία Πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας (GUR).

Μετά τις τελευταίες επιθέσεις ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία, βρέθηκαν εξαρτήματα στα drones καμικάζι Shahed που υποδεικνύουν ότι συναρμολογούνται στο έδαφος της Ρωσίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση της GUR προσθέτει ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή drones Shahed στο έδαφός της.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας υποστηρίζουν πως έχουν συλλέξει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι Ρώσοι σχεδιάζουν να παράγουν 1300 drones Geranium-2 ή Shahed το δεύτερο εξάμηνο του 2023 χρησιμοποιώντας εξαρτήματα τόσο ξένης όσο και εγχώριας παραγωγής. Ωστόσο, η GUR πιστεύει ότι η Ρωσία αδυνατεί αυτή τη στιγμή να παράγει αυτόν τον αριθμό μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων στο έδαφός της.

Πόσους πυραύλους έχει στο απόθεμα της η Ρωσία

Εκτός από τις προσπάθειες να αυξήσει την παραγωγή drones, η Ρωσία εντείνει την παραγωγή πυραύλων, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία. Από τις αρχές της άνοιξης, η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγή πυραύλων. Τον Αύγουστο, οι Ρώσοι σχεδιάζουν να παράγουν περίπου 118 πυραύλους Kinzhal, Iskander-M, Iskander-K, Kalibr, Kh-101 και τροποποιημένους πυραύλους Kh-22 (Kh-32).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Ουκρανίας, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 585 πύραυλοι στο ρωσικό οπλοστάσιο με βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων.

-Η Ρωσία διαθέτει επίσης περίπου 75 βαλλιστικούς πυραύλους Kinzhal και 150 πυραύλους Kh-22.

 

Λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων και της παραγωγής ορισμένων τύπων πυραύλων, η Ρωσία αναγκάζεται να αλλάξει τις τακτικές κρούσης, εκτοξεύοντας διαφορετικούς τύπους πυραύλων, επιλέγοντας στόχους πιο προσεκτικά και επενδύοντας περισσότερο χρόνο στον καθορισμό των διαδρομών πτήσης πυραύλους cruise και drones που επιτρέπουν την αποφυγή της ουκρανικής αεράμυνας.

Η GUR θεωρεί πως η αλλαγή στην τακτική σχετικά με τα πυραυλικά πλήγματα μπορεί να σχετίζεται με τη ρωσική πρόθεση να συσσωρεύσει όπλα πριν από το φθινόπωρο και τον χειμώνα για να επιτεθεί ξανά στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας.

Φωτογραφίες αρχείου Reuters