Η Κίνα αναπτύσσει έναν δορυφόρο εξοπλισμένο με λέιζερ, που θα μπορεί να ανιχνεύει αμερικανικά υποβρύχια σε πολύ μεγάλο βάθος.
Το έργο Guanlan αποσκοπεί στη δημιουργία δορυφόρου που θα έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει υποβρύχια 500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, πολύ περισσότερο από τις προηγούμενες προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.
Ο Song Xiaoquan, διευθυντής του προγράμματος, δήλωσε ότι εάν το έργο είναι επιτυχές, θα κάνει το ανώτερο στρώμα της θάλασσας «περισσότερο ή λιγότερο διαφανές θα αλλάξει σχεδόν τα πάντα», σύμφωνα με την South China Morning Post.
Ένας Κινέζος επιστήμονας, δήλωσε στην South China Morning Post ότι, παρά τα τεχνικά ερωτήματα σχετικά με το πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο, η κινεζική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει το έργο, λόγω της πρωτοποριακής προσέγγισής του..
«Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να παράγει και να εκπέμπει λέιζερ υψηλής ισχύος σε διαφορετικές συχνότητες που επιτρέπουν στους ευαίσθητους δέκτες να συλλέγουν περισσότερες πληροφορίες από διάφορα βάθη. Αυτές οι δέσμες λέιζερ μπορούν να ανιχνεύσουν μια περιοχή πλάτους 100 χιλιομέτρων (62 μίλια) ή να επικεντρωθούν σε ένα σημείο εύρους ενός μόλις χιλιομέτρου.
Θα χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με ένα ένα ακόμη σύστημα ραντάρ, επίσης τοποθετημένο στον δορυφόρο, για τον καλύτερο εντοπισμό στόχων. Παρόλο που το ραντάρ δεν μπορεί να διεισδύσει στο νερό, μπορεί να μετρήσει την κίνηση της επιφάνειας με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια, έτσι όταν ένα κινούμενο υποβρύχιο δημιουργεί μικρές διαταραχές στην επιφάνεια της θάλασσας, για παράδειγμα, το ραντάρ θα πει στον δορυφόρο που να στοχεύσει τη δέσμη λέιζερ”, δήλωσε ο Σονγκ.
.
Το λέιζερ θα επικεντρωθεί στο στρώμα του νερού όπου οι θερμοκρασίες αλλάζουν απότομα και τα υποβρύχια το εκμεταλλεύονται για να αποφύγουν την ανίχνευση.
Παραδόξως, ακόμη και μερικοί Κινέζοι επιστήμονες αμφισβητούν το κατά πόσο εφικτό είναι αυτό το πρόγραμμα. Το ραντάρ λέιζερ, Lidar, έχει δοκιμαστεί για ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Το 2010, το πρόγραμμα Deep Sea Operations της DARPA προσπάθησε να αναπτύξει παρόμοιο σχεδόν σύστημα, αλλά αντιμετώπισε τεχνητά και φυσικά εμπόδια.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα στράφηκε στο διάστημα για να ανιχνεύσει αμερικανικά υποβρύχια. Το 2017, πάλι η South China Morning Post με δημοσίευμά της έκανε λόγο για ένα πλήρωμα της επανδρωμένης αποστολής Shenzhou XI που θα μπορούσε να κάνει δοκιμές σε τεχνολογία ανίχνευσης υποβρυχίων πέραν των επιστημονικών τους καθηκόντων.
Παρ ‘όλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει το ερώτημα αν η ανίχνευση λέιζερ θα λειτουργήσει, καθώς όσο προηγμένη και αν είναι η τεχνολογία σε ορισμένα συστήματα, πάντα η φύση θα δημιουργεί σε μερικές περιπτώσεις απροσπέλαστα εμπόδια.
Ο Κλαούζεβιτς θα συμφωνούσε με αυτό.