Το Grace 1, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, που κρατείται εδώ και 10 μέρες από τις αρχές του Γιβραλτάρ, έπειτα από τη σύλληψή του στα ανοιχτά των υπερπόντιων εδαφών του Ηνωμένου Βασιλείου, θα επιστραφεί στην Ισλαμική Δημοκρατία, αν η ίδια παράσχει «εγγυήσεις για τον προορισμό του», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.
Το σούπερτανκερ, φορτωμένο με 2,1 εκατομμύρια βαρέλια ελαφρού αργού πετρελαίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Γιβραλτάρ, Φαμπιάν Πικάρντο, συνελήφθη στις 4 Ιουλίου από το βρετανικό βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό, με την υποψία μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για «πειρατεία», με την υπόθεση να έχει προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις στην επικίνδυνη κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.
«Τα είπαν» τηλεφωνικώς Χαντ και Ζαρίφ
Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ηνωμένου Βασίλειου συνομίλησε χθες Σάββατο με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Ζαρίφ με θέμα συζήτησης το Grace 1.
«Τον διαβεβαίωσα ότι η ανησυχία μας είναι ο προορισμός και όχι η προέλευση του αργού που μετέφερε το Grace 1 και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διευκολύνει την απελευθέρωσή του αν έχουμε εγγυήσεις ότι το τάνκερ δεν θα ταξιδέψει στη Συρία, έπειτα από τις νομικές διαδικασίες των αρχών στο Γιβραλτάρ», ανέφερε με tweet ο Χαντ.
Στην ανακοίνωση από την πλευρά της Τεχεράνης για την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών, υπογραμμίζεται ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ τόνισε το «δικαίωμα του Ιράν να εξάγει πετρέλαιο», και εξέφρασε την «ελπίδα ότι τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας στο Γιβραλτάρ θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση του ιρανικού δεξαμενοπλοίου το συντομότερο δυνατό».
Επιπροσθέτως, ο Χαντ μετέφερε στον Ζαρίφ «την επιθυμία του για επίλυση του θέματος, τονίζοντας ότι δεν το Λονδίνο δεν επιζητά την κλιμάκωση.
Ο ρόλος του Γιβραλτάρ
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ επίσης συνομίλησε με τον Φαμπιάν Πικάρντο «ο οποίος κάνει μια εξαιρετική δουλειά συντονίζοντας και προωθώντας την προσέγγιση της Βρετανίας για τα επόμενα βήματα».
Με ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Γιβραλτάρ διαβεβαίωσε ότι θα ήταν «χαρούμενος να συναντηθεί με οποιονδήποτε εκπρόσωπο (από το Ιράν), που επιθυμεί να συζητήσει ή να αποσαφηνίσει συγκεκριμένα ζητήματα στο Λονδίνο ή το Γιβραλτάρ».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τεχεράνης, ο Ζαρίφ δήλωσε τον Βρετανό ομόλογό του ότι το «Ιράν θα συνεχίσει να εξάγει πετρέλαιο υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις. Η διαβεβαίωσή του ήταν ότι ο προορισμός του τάνκερ «στην ανατολική Μεσόγειο» ήταν «νόμιμη» και κάλεσε εκ νέου τις βρετανικές αρχές «να τερματίσουν αμέσως την παράνομη σύλληψη» του Grace 1.
Την Παρασκευή, ο κυβερνήτης και οι τρεις αξιωματικοί του ιρανικού πετρελαιοφόρου αφέθηκαν ελεύθεροι μια μέρα μετά τη σύλληψή τους.
Τι μέλλει γενέσθαι για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Γιβραλτάρ είχε αποφασίσει δύο μέρες μετά τη σύλληψη του πλοίου για την ακινητοποίηση του Grace 1 για 14 ημέρες, μέχρι τις 19 Ιουλίου, αλλά αυτή η προθεσμία μπορεί να παραταθεί για συνολικά 90 ημέρες.
Παράλληλα στη συζήτηση των δύο ΥΠΕΞ, ο Χαντ έθιξε και την υπόθεση της «άδικης φυλάκισης» της Ιρανοβρετανής Ναζανίν Ζαγκαρί-Ράτκλιφ που κρατείται στην Τεχεράνη από το 2016, εκτίοντας ποινή πέντε ετών κάθειρξης, καταδικασμένη από τις ιρανικές δικαστικές αρχές για σχεδιασμό ανατροπής του θεοκρατικού κατεστημένου του Ιράν. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες.
Ο Ζαρίφ «δήλωσε ότι θα συνεχίσει να ψάχνει για μια λύση» σε αυτή την υπόθεση, σύμφωνα με τον Χαντ. Χωρίς να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει, η ιρανική ανακοίνωση υπογράμμισε ότι ο Ιρανός ΥΠΕΞ είπε στον Χαντ ότι περιμένει από τη βρετανική κυβέρνηση να «σεβαστεί […] την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας» του Ιράν.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters