Η Γουατεμάλα ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κηρύσσει σε κατάσταση πολιορκίας πέντε βορειοανατολικές επαρχίες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης, μετά τους θανάτους τριών στρατιωτικών από πυρά φερόμενων ως διακινητών ναρκωτικών.
Οι αρχές ανήγγειλαν ότι θα αναπτυχθούν επιπλέον δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας στις επαρχίες Άλτα Βεραπάς, Ελ Προγκρέσο, Ισαβάλ, Πετέν και Σακάπα, από όπου διέρχεται μια οδός διακίνησης ναρκωτικών που διαπερνά την περιοχή, από την Ονδούρα ως τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ.
Τι μέτρα προβλέπονται
Το μέτρο προβλέπει την περιστολή συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων: την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας, της οπλοφορίας, των διαδηλώσεων και των δημόσιων συγκεντρώσεων, καθώς και τη διεύρυνση της δικαιοδοσίας του στρατού και της αστυνομίας ως προς τις συλλήψεις υπόπτων. Υπόκειται στην έγκριση του Κογκρέσου της Γουατεμάλας· εάν εγκριθεί, θα ισχύσει για 30 ημέρες.
«Εγκληματικές συμμορίες δρουν σε όλη την περιοχή», επιχειρηματολόγησε ο συντηρητικός πρόεδρος της Γουατεμάλας Τζίμι Μοράλες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο στρατός στη Γουατεμάλα ανακοίνωσε πως φερόμενοι ως διακινητές ναρκωτικών «έστησαν ενέδρα» προχθές Τρίτη σε ομάδα εννέα στρατιωτικών που είχε διαταχθεί και έσπευδε να κατασχέσει μικρό αεροσκάφος που υπήρχαν υποψίες ότι μετέφερε ναρκωτικά.
Άλλοι τρεις στρατιωτικοί τραυματίστηκαν, ενώ δύο κηρύχθηκαν αγνοούμενοι.
Η Γουατεμάλα, όπως και το Ελ Σαλβαδόρ και η Ονδούρα, τα κράτη του λεγόμενου βορείου τριγώνου της κεντρικής Αμερικής, αποτελούν μέρος των οδών διακίνησης των ναρκωτικών, κυρίως της κοκαΐνης, που ρέουν προς τις ΗΠΑ. Αρκετοί υποψήφιοι στις πρόσφατες εκλογές κατηγορήθηκαν για σχέσεις με τον υπόκοσμο, ειδικά συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.
Το πρόβλημα των ναρκωτικών
Οι αρχές των ΗΠΑ εκτιμούν ότι το 90% της κοκαΐνης που διακινείται προς το έδαφος της χώρας διέρχεται από το Μεξικό και κράτη της κεντρικής Αμερικής με μικρά αεροσκάφη, πλοία ή υποβρύχια.
Η Διεθνής Επιτροπή Εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG), που υποστηριζόταν από τον ΟΗΕ και έκλεισε τις πόρτες της την Τρίτη, συνέβαλε καίρια να αποκαλυφθούν οι υπόγειες σχέσεις ανάμεσα σε πολιτικούς και το οργανωμένο έγκλημα.
Η CICIG, για πολλούς ίσως ο πιο επιτυχημένος θεσμός στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη Λατινική Αμερική, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην έρευνα για ένα σκάνδαλο που οδήγησε στην παραίτηση και τη φυλάκιση του πρώην προέδρου Ότο Πέρες Μολίνα το 2015.
Όμως προκάλεσε την οργή του Μοράλες όταν τον κατηγόρησε για παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών. Ο απερχόμενος πρόεδρος, που κατηγορούσε την Αποστολή για προκατάληψη υπέρ της αριστεράς, άφησε την εντολή της να λήξει.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters