GLONASS: Η νέα διάταση στην κούρσα εξοπλισμών Ρωσίας – Κίνας και ΗΠΑ – ΦΩΤΟ

Στο πλαίσιο της κούρσας εξοπλισμών μεταξύ της Ρωσίας και του NATO, αναδύεται μια νέα διάσταση στον ανταγωνισμό των δύο πλευρών. Η Ρωσία επιδιώκει αργά, αλλά σταθερά, την δημιουργία και την καθιέρωση του δικού της συστήματος δορυφορικής πλοήγησης, το λεγόμενο GLONASS, προκειμένου να ανταγωνιστεί και ενδεχομένως υποβαθμίσει το GPS.

Το GLONASS, η αλλιώς «Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης», δημιουργήθηκε ως ιδέα στη Σοβιετική Ένωση, τη δεκαετία του 1970 για να ανταγωνιστεί το σύστημα GPS της Αμερικής στο πλαίσιο ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ στον χώρο του διαστήματος.

Ωστόσο, δεν προχώρησε η ανάπτυξή του, σε αντίθεση με το αμερικανικό GPS, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης κατά τη δεκαετία του 1990, αλλά “αναγεννήθηκε” από το Κρεμλίνο με τον διάδοχο του, το 2003, το λεγόμενο GLONASS-M.

Αυτές οι προσπάθειες συνεχίστηκαν το 2015 με την πιο πρόσφατη έκδοση του, το GLONASS-K και την αμιγώς ρωσικής κατασκευής GLONASS-K, που προορίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022.

Το 2015, η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν κοινή συμφωνία για την συνεργασία και την συμβατότητα μεταξύ του ρωσικού δορυφορικού συστήματος πλοήγησης GLONASS και του αντίστοιχου κινεζικού BeiDou, το οποίο γνώρισε την τρίτη έκδοσή του το 2015 και αναμένεται να παρέχει παγκόσμια κάλυψη το 2020.

Είναι ενδεικτικό αυτό που είχε δηλώσει ο Γενικός Διευθυντής του Roscosmos Igor Komarov:

«Έχουμε σημειώσει πρόοδο στη συνεργασία όσον αφορά την εναρμόνιση και τον συγχρονισμό των GLONASS και BeiDou. Όλες οι συμφωνίες έχουν υπογραφεί και οι εργασίες συνεχίζονται.

Υπάρχουν προοπτικές και μεγάλο αμοιβαίο ενδιαφέρον εκ μέρους των δύο μερών σε πολλά στοιχεία, όπως οι κινητήρες, η αμοιβαία ανάπτυξη οχημάτων παράδοσης, οι επανδρωμένες διαστημικές αποστολές και τα πειράματα σε χαμηλή τροχιά ».

Στο πνεύμα αμοιβαίου οφέλους και συνεργασίας, Ρωσία και Κίνα προχώρησα το 2017, σε νέο πρόγραμμα , που ονομάστηκε «Silk Road». Πρόκειται για ένα κοινό κινεζικό-ρωσικό πρόγραμμα, το οποίο έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την «αξιολόγηση του περιβάλλοντος πλοήγησης και λειτουργίας μεταξύ του GLONASS και του BeiDou».Ήταν η πρώτη, μεγάλης κλίμακας προσπάθεια των δύο πλευρών, να μοιραστούν, να συγκρίνουν και να συστηματοποιήσουν δορυφορικά δεδομένα.

Τα οφέλη από το πρόγραμμα “Silk Road” αξιοποιήθηκαν σε νέα συμφωνία τον Οκτώβριο του 2018, που έχει ως στόχο, την χρήση κοινής μητρικής πλακέτας πληροφοριών “chipset” στους δορυφόρους GLONASS και BeiDou, κάτι που θα έχεις ως αποτέλεσμα να παρέχεται στους χρήστες συνολική κάλυψη δικτύου και από το GLONASS αλλά και από το BeiDou.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του GLONASS, Alexander Gurko, τα δύο συστήματα εκτείνονται σε 40 λειτουργικούς δορυφόρους και θα μπορούν να καλύπτουν τη συνολική επιφάνεια της γης”.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συμφωνία αυτή δεν συνεπάγεται τη συγχώνευση των GLONASS-BeiDou.

Αντίθετα, προτείνει ότι η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Ρωσίας είναι να μοιράζεται δεδομένα με τους κινέζους δορυφόρους και να συνεργάζεται με τους Κινέζους για την έρευνα στον τομέα της διαστημικής πλοήγησης, διατηρώντας παράλληλα το GLONASS ως αποκλειστικά ρωσική επιχείρηση.

Αυτό επιτρέπει στη Ρωσία να επεκτείνει την εμβέλεια του GLONASS, χωρίς να επιβαρύνεται από τεχνικά και λειτουργικά έξοδα,αλλά και τις υλικοτεχνικές και διπλωματικές επιπτώσεις που απορρέουν από μια επίσημη ρωσο-κινεζική συγχώνευση δορυφόρων πλοήγησης.

Αυτή η προσέγγιση ενισχύθηκε περαιτέρω σε μια συμφωνία του Νοεμβρίου του 2018 για την ανάπτυξη του GLONASS και του BeiDou για «ειρηνικούς σκοπούς», όπως ανακοίνωσαν σε κοινή δήλωση τους ο Ρώσος Πρωθυπουργός Dmitry Medvedev και ο Κινέζος ομόλογός του, Li Keqiang.

Η συμφωνία έδωσε έμφαση επίσης στη συνεργασία και στην ανταλλαγή δεδομένων για την καλύτερη παρακολούθηση και διαχείριση των εμπορικών ροών στα σύνορα Ρωσίας και Κίνας.

Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, το Κρεμλίνο δημιούργησε ένα θεσμικό πλαίσιο για μια στενά συνδεδεμένη δορυφορική πλοήγηση με την Κίνα..Ο ρυθμός με τον οποίο η Ρωσία και η Κίνα συντονίζουν τις, ζωτικής σημασίας, προσπάθειες υποδομής πρέπει απασχολούν τους δυτικούς παρατηρητές για τη συνεχής εμβάθυνση της συνεργασίας Πεκίνου και Μόσχας, σε στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικά και όπως δείχνουν οι εξελίξεις αυτές, σε τεχνολογικό και ερευνητικό επίπεδο.

Πηγή: National Interest