Globaleye: Μια λύση ενάντια στα F-35; – ΒΙΝΤΕΟ

Πριν λίγες μέρες, βρέθηκε στον αέρα το πρώτο σύστημα Globaleye της Saab. H Saab δεν μας είναι διόλου άγνωστη, καθώς στις τεχνικές της ικανότητες βασίστηκε η Πολεμική μας Αεροπορία όταν της ανέθεσε την παραγγελία για 4 AEW Erieye βασισμένα σε αεροσκάφη της Embraer.

Η Saab έχει πουλήσει περισσότερα από 20 συστήματα AEW&C σε οκτώ διαφορετικούς πελάτες, ένα αξιοπρεπές μερίδιο μιας μικρής αλλά επικερδούς αγοράς (η συμφωνία ΗΑΕ για δύο GlobalEyes και αναβαθμίσεις στα δύο Saab 340AEW είναι αξίας 1,27 δισ. δολαρίων). Ας σκεφτεί κάποιος, πως το πετράδι του στέμματος της Saab, το Gripen δεν έχει καταφέρει να μαζέψει τόσους πελάτες. Ο πυρήνας του συστήματος με την τόσο μεγάλη επιτυχία, το ραντάρ EriEye, ξεκίνησε την ανάπτυξη πριν από 30 χρόνια. Αλλά ο απόγονός του είναι μάλλον τελείως διαφορετικός.

 

Το EriEye Extended Range (ER) του GlobalEye μοιάζει με το αρχικό ραντάρ, αυτό που υπηρετεί και στην Πολεμική μας Αεροπορία, με AESA διπλής όψεως που λειτουργεί στη ζώνη S, αλλά πλέον τα πάντα είναι καινούργια, από την τροφοδοσία μέχρι τα στοιχεία μετάδοσης-λήψης και από τον δέκτη στον επεξεργαστή του ραντάρ. Τίποτα δεν έχει μείνει ίδιο.

Το νέο ραντάρ EriEye Extended Range (ER) εκτελεί δοκιμές στον τελευταίο όροφο στα κεντρικά της Saab στο Γκέτεμποργκ και η πρώτη πλατφόρμα Global 6000 βρέθηκε στον αέρα πριν λίγες μέρες. Το αεροσκάφος προορίζεται για τα ΗΑΕ και θα παραδοθεί το 2019.

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τις δυνατότητες του νέου συστήματος. Αυτό όμως που λέει ξεκάθαρα η εταιρεία είναι πως το ραντάρ μπορεί να ανιχνεύσει στόχους με πολύ μικρό RCS, ή κοινώς λέγε με F-35 (Su-57 για την περίπτωση της Σουηδίας). Θεωρείται πως το ραντάρ της σουηδικής εταιρείας έχει την ικανότητα να παρακολουθεί στόχους που άλλα ραντάρ απορρίπτουν, και να κρίνει αν είναι τελικά αεροσκάφος stealth ή όχι. Επίσης προσφέρει μια αύξηση της εμβέλειας κατά 70% σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα.

 

Το ραντάρ λειτουργεί επίσης καλύτερα έναντι μικρών και σχετικά αργών στόχων, το οποίο γίνεται πιο σημαντικό όταν συνδυάζεται με τη σουίτα SIGINT του GlobalEye. Το αεροσκάφος δεν είναι απλά ένα ακόμη AEW&C, μπορεί να επιβλέπει ολόκληρη την περιοχή, παρακολουθώντας θάλασσα και αέρα. Μπορεί επίσης να φέρει ένα ραντάρ με 360° σάρωση X-band.

Τώρα, τα ΗΑΕ επέλεξαν να αναβαθμίσουν τα μαχητικά F-16C/D που έχουν σε F-16V (παρά το γεγονός ότι έχουν αεροσκάφη Block 60!!!), καθώς και τα αεροσκάφη Mirage 2000-9. Έτσι δημιουργούν μια ισχυρή αεροπορία, με μαχητικά 4,5 και 4ης γενιάς, με περιορισμένο κόστος. Το Κατάρ σχεδόν δίπλα τους επέλεξε να αγοράσει ότι μαχητικό αεροσκάφος αγοράζεται, φτιάχνοντας μια ετερόκλητη δύναμη από F-15QA, Typhoon, Rafale, ξεχνώντας να αγοράσει Gripen, αλλά ψάχνοντας να πάρει και Su-35! Τα ΗΑΕ επέλεξαν μια πανίσχυρη πλατφόρμα AEW&C, που μπορεί να εντοπίσει ακόμη και μελλοντικές απειλές (αεροσκάφη 5ης γενιάς) σε ικανή απόσταση, και δημιουργεί έναν ομοιογενή στόλο εκσυγχρονισμένων μαχητικών, με προηγμένα όπλα (Meteor, AMRAAM κοκ).

Πηγή: Πτήση και Διάστημα