Γκάλαντ: «Χρειαζόμαστε περισσότερους στρατιώτες – Δεν είναι πολιτικό θέμα, είναι ζήτημα ασφαλείας»

GIL COHEN-MAGEN/Pool via REUTERS

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, μιλώντας για το ζήτημα της εξαίρεσης των υπερορθρόδοξων από τη στρατιωτική θητεία, δήλωσε ότι δεν πρόκειται για πολιτικό ζήτημα, αλλά «ζήτημα ασφάλειας».

Ερωτηθείς για το νόμο που προωθείται από την κυβέρνηση Νετανιάχου, στην οποία ανήκει, ο Γκάλαντ δήλωσε ότι είναι αντίθετος σε αυτό.

«Από τότε που αντιτάχθηκα στην πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Έχουμε περισσότερα ανοιχτά μέτωπα, περισσότερους τραυματισμένους στρατιώτες και προς λύπη μου περισσότερους πεσόντες», ανέφερε ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ. «Χρειαζόμαστε περισσότερους στρατιώτες, χρειαζόμαστε περισσότερους μαχητές».

Ο στρατός του Ισραήλ ξεκίνησε τη στράτευση περίπου 3.000 Χαρεντί το καλοκαίρι, σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία αίρεται η εξαίρεση των μελών της υπερορθόδοξης κοινότητας του Ισραήλ από την υποχρεωτική στράτευση που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες.

Καθώς η επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού εξαρτάται από την στήριξη δύο υπερορθόδοξων κομμάτων, η κυβέρνηση Νετανιάχου προσπαθεί να διαμορφώσει νόμο που θα συνδυάζει την συμμόρφωση με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τον κατευνασμό των κυβερνητικών εταίρων.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας έχει δηλώσει εξαρχής ότι είναι αντίθετος σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, όπως και στην κίνηση της επιτροπής Άμυνας της Κνέσετ να μειώσει την υποχρεωτική θητεία από 32 σε 30 μήνες.

DEBBIE HILL/Pool via REUTERS

Ο Γκάλαντ για την επίθεση στο Ιράν

Ο Γιόαβ Γκάλαντ, μιλώντας για την επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ τα ξημερώματα του Σαββάτου κατά του Ιράν, δήλωσε: «Η αεράμυνα του Ιράν και οι δυνατότητες παραγωγής πυραύλων έχουν αποδυναμωθεί από τα πλήγματα του Ισραήλ. Η ισορροπία δυνάμεων έχει αλλάξει».

«Ο IDF και η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει κάνει τέτοια επιχείρηση από την Επιχείρηση Focus», λέει ο Gallant στο ανώτατα στελέχη της IAF, αναφερόμενοι στις επιχειρήσεις κατά την έναρξη του Πολέμου των Έξι Ημερών του 1967.

«Αυτό είναι μια απόδειξη ικανότητας… Ένα πολύ ακριβές χτύπημα στα ραντάρ και τα συστήματα αεράμυνας, που στην πραγματικότητα δημιουργεί ένα μεγάλο μειονέκτημα για τον εχθρό όταν θέλουμε να επιτεθούμε αργότερα», τόνισε.

Ο Γκάλαντ υπογράμμισε ότι τα πλήγματα κατέστρεψαν επίσης τις δυνατότητες παραγωγής πυραύλων του Ιράν και τώρα τα αποθέματά του είναι περιορισμένα μέχρι να μπορέσει να ξαναρχίσει η κατασκευή.

«Το Ισραήλ διατηρεί τη δύναμή του, το Ιράν είναι αποδυναμωμένο. Τόσο στην επιθετική του ικανότητα, όσο και στην αμυντική του ικανότητα και στην παραγωγική του ικανότητα», λέει ο Ισαηλινός Υπουργός Άμυνας.

Πηγή: Times of Israel / Φωτογραφίες Reuters