Γκάλαντ: «Χαμάς και Χεζμπολάχ δεν είναι πλέον αποτελεσματικά εργαλεία στα χέρια του Ιράν»

IGIL COHEN-MAGEN/Pool via REUTERS

Με την «ακριβή, θανατηφόρα και αιφνιδιαστική» του επίθεση στο Ιράν, το Ισραήλ έστειλε ένα σαφές μήνυμα, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.

«Το μακρύ χέρι του Ισραήλ θα φτάσει σε όποιον προσπαθήσει να μας βλάψει», τόνισε ο Γιόαβ Γκάλαντ σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει μέρος πολύ μακριά για εμάς».

«Η Χαμάς έχει πάψει να λειτουργεί ως στρατιωτικό πλαίσιο και η Χεζμπολάχ συνεχίζει να δέχεται μια σειρά από σφοδρά χτυπήματα. Η αλυσίδα διοίκησης τους εξαλείφθηκε, το μεγαλύτερο μέρος της πυραυλικής τους δύναμης καταστράφηκε και οι δυνάμεις τους χτυπήθηκαν και υποχώρησαν από τα σύνορα», δήλωσε ο Γκάλαντ.

«Οι τρομοκρατικές ομάδες δεν αντιπροσωπεύουν πλέον ένα αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια του Ιράν», υποστήριξε.

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί κάθε στόχος με στρατιωτική δύναμη.

«Η επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους απαιτεί επώδυνους συμβιβασμούς. Πρέπει να το κάνουμε αυτό για τους ομήρους, για τις οικογένειές τους, για τους στρατιώτες που έπεσαν για αυτόν τον στόχο, για την κληρονομιά του IDF και στο όνομα του εβραϊκού και εθνικού ήθους», πρόσθεσε.

GIL COHEN-MAGEN/Pool via REUTERS

Μιλώντας για τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι δήλωσε ότι ο στρατός χρησιμοποίησε «μόνο μερικές» από τις ικανότητές του.

«Το μήνυμά μας είναι πολύ σαφές και συνδέεται με τα πράγματα που συνέβησαν σε όλη τη Μέση Ανατολή τους τελευταίους μήνες. Ξέρουμε πώς να φτάσουμε και να χτυπήσουμε οποιαδήποτε απειλή, σε οποιοδήποτε μέρος, ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο αρχηγός των IDF.

«Βασιστήκαμε μόνο σε μερικές από τις ικανότητές μας. Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολλά περισσότερα. Χτυπάμε στρατηγικά συστήματα στο Ιράν… και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τώρα. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια σε όλα τα μέτωπα», προσθέτει.

Πηγή: Times of Israel / Φωτογραφία Reuters