Γκαλάντ: «Η εντολή για την χερσαία επιχείρηση στη Γάζα θα έρθει σύντομα» λέει στους στρατιώτες του IDF ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκαλάντ δήλωσε σήμερα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για αποτυχία του ισραηλινού στρατού να αποτρέψει την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Είμαι υπεύθυνος για το κατεστημένο της άμυνας. Ήμουν υπεύθυνος για αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και στα δύσκολα περιστατικά, και είμαι υπεύθυνος για τη νίκη στη μάχη», είπε ο Γκαλάντ μιλώντας σε δημοσιογράφους σε ένα στρατιωτικό κέντρο κοντά στα σύνορα της Γάζας.

«Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή», τόνισε.

Μιλώντας στους στρατιώτες του IDF σήμερα κατά μήκος του Νοτίου Μετώπου, ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ δήλωσε: «Μείνετε έτοιμοι. Η διαταγή θα έρθει σύντομα», αναφερόμενος στη χερσαία επίθεση που αναμένεται να ξεκινήσει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα.

Οι δυνάμεις του IDF ετοιμάζονται για μία ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο «να εξαλεειφθεί η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», όπως έχουν δηλώσει υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αμυντικές πηγές, οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας από αέρος «προετοιμάζοντας» έτσι το έδαφος για την χερσαία επιχείρηση. Στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς έχουν καταστραφεί και πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης έχουν εξουδετερωθεί από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, περιφερειακοί και δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η επιχείρηση που ετοιμάζει το Ισραήλ θα είναι «άνευ προηγουμένου σε αγριότητα». «Καμία σχέση με ότι έχει κάνει το Ισραήλ στο παρελθόν στη Γάζα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Νετανιάχου: Η επίθεση της Χαμάς είχε στόχο την κατάρρευση των Συμφωνιών του Αβραάμ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως η επίθεση-σοκ της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από ενόπλους της Χαμάς είχε στόχο να εμποδίσει τη διεύρυνση των ειρηνικών σχέσεών του στη Μέση Ανατολή, και ζήτησε από τη Βρετανία να εξακολουθήσει να υποστηρίζει την αντεπίθεση στη Γάζα.

«Βρισκόμασταν στα πρόθυρα να διευρύνουμε αυτή την ειρήνη και η καταστροφή αυτής της κίνησης ήταν ένας από τους λόγους που αναλήφθηκε αυτή η δράση», είπε ο Νετανιάχου στον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ που επισκέπτεται το Ισραήλ.

«Αυτή είναι η πιο σκοτεινή μας ώρα», πρόσθεσε. «Αυτό σημαίνει πως θα είναι ένας μακρύς πόλεμος, και θα χρειαστούμε τη συνεχή υποστήριξή σας».

Με πληροφορίες από: Times of Israel, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters