Γιβραλτάρ: Ιράν και Ηνωμένο Βασίλειο «τεντώνουν το σκοινί» για το δεξαμενόπλοιο

Σε συνέχεια του θρίλερ με την παρακράτηση ιρανικού δεξαμενόπλοιου, το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε από τα βρετανικά πλοία που πλέουν στην περιοχή  του Γιβραλτάρ να βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο επιφυλακής, όπως επιβεβαίωσε Βρετανός αξιωματούχος στο CNN την Παρασκευή, καθώς οι εντάσεις με το Ιράν συνεχίζουν να αυξάνονται.

Οι αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας για τις Βρετανικές δυνάμεις φαίνεται να έγινε την Τρίτη, σύμφωνα με βρετανικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης, μια ημέρα πριν από την προσπάθεια των ιρανικών πλοίων να καταλάβουν ένα βρετανικό πετρελαιοφόρο στο Στενό του Ορμούζ. Μια τέτοια κίνηση φανερώνει τον υπαρκτό κίνδυνο επίθεσης σε βρετανικό πλοίο

Ο Βρετανός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι οι ειδήσεις των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το επίπεδο απειλής καθώς και τα μέτρα που πάρθηκαν για τα πλοία στη Μέση Ανατολή ήταν έγκυρες.

Η απόφαση έρχεται καθώς το Ιράν απειλεί να αντιδράσει εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού Βρετανοί κομάντο κατέλαβαν ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά των ακτών του Γιβραλτάρ την περασμένη εβδομάδα. Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι το δεξαμενόπλοιο κατασχέθηκε επειδή παραβίαζε τις διεθνείς κυρώσεις της ΕΕ κατά της Δαμασκού σχετικά με τη μεταφορά πετρελαίου σε λιμένα στη Συρία. Το Ιράν έχει αρνηθεί ότι το δεξαμενόπλοιο είχε προορισμό τη Συρία.

Παρολίγον θερμό επεισόδιο 

Μια μέρα μετά την αύξηση των μέτρων ασφαλείας από τις Βρετανικές αρχές, ένοπλες ιρανικές βάρκες προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να αναχαιτίσουν ένα βρετανικό πετρελαιοφόρο καθώς αυτό διέσχιζε το Στενό του Ορμούζ. Ένα πολεμικό πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού που συνόδευε το δεξαμενόπλοιο το απομάκρυνε.

Οι Ιρανοί κάνουν λόγο για αμερικάνικο δάκτυλο πίσω απο τις κινήσεις των Βρετανών. Οι κόντρα ανάμεσα στις δύο χώρες άλλωστε είναι γνωστή και πολυετής. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο να μην «εισέλθει σε επικίνδυνο παιχνίδι κάτω από αμερικανικές εντολές», σε συνέντευξη που έγινε την Παρασκευή με την κρατική εταιρεία IRNA.

Εμμένοντας στην στην επίσημη θέση τους, πως το δεξαμενόπλοιο δεν είχε προορισμό τη Συρία, και ενισχύοντας το αφήγημα τους ο Μουσαβί δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετά μεγάλα λιμάνια για να φιλοξενήσουν το σούπερ δεξαμενόπλοιο στη Συρία.

Πηγή: CNN