Γιατί το Ισραήλ αποσύρει πολλές ταξιαρχίες των IDF από τη Γάζα;

Ο στρατός του Ισραήλ (IDF) ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει άλλη μία ταξιαρχία από τη Λωρίδα της Γάζας και την αντικαθιστά με άλλες δυνάμεις, στην περιοχή Χαν Γιουνίς.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι η 55η Ταξιαρχία των IDF αποσύρθηκε από τη θέση της στη Χαν Γιούνις. Η ταξιαρχία έφεδρων αλεξιπτωτιστών επιχείρησε στη Χαν Γιούνις τις τελευταίες εβδομάδες, σκοτώνοντας πολυάριθμα στελέχη της Χαμάς και κατέστρεψε περίπου 70 υπόγεια τούνελ της οργάνωσης στη Γάζα, αναφέρει η ανακοίνωση του Ισραήλ.

Δείτε πλάνα από τις μάχες της 55ης Ταξιαρχίας με ενόπλους της Χαμάς στην Χαν Γιούνις.

Ο στρατός του Ισραήλ έχει ξεκινήσει να αποσύρει μεγάλο μέρος των έφεδρων δυνάμεών του από τη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες εβδομάδες, αφήνοντας τον μόνιμο στρατό να συνεχίσει τις μάχες εναντίον της Χαμάς.

Γιατί αποσύρονται οι ταξιαρχίες των εφέδρων;

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν οτι οι IDF σκοπεύουν να «αποδεσμέυσουν» σχεδόν όλους τους έφεδρους, για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας του Ισραήλ και να κάνουν ένα «διάλειμμα» πριν κληθούν ξανά, καθώς οι μάχες στη Γάζα αναμένεται να διαρκέσουν όλο το χρόνο και υπάρχουν φόβοι για κλιμάκωση στο βορρά με τη Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός θα «αναλάβει δράση πολύ σύντομα» στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου σημειώνονται καθημερινές ανταλλαγές πυρών με τη Χεζμπολάχ, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

Ο Γκάλαντ ενημέρωσε τους στρατιώτες που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας ότι θα εγκαταλείψουν την περιοχή αυτή για να μετατεθούν στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ.

«Σύντομα θα αναλάβουμε δράση (…) έτσι οι δυνάμεις στον βορρά θα ενισχυθούν», είπε ο Γκάλαντ, προσθέτοντας ότι έφεδροι θα αποσυρθούν προκειμένου να προετοιμαστούν για αυτές τις μελλοντικές επιχειρήσεις.

Το Ισραήλ έχει χάσει 174 στρατιώτες  -πολλοί από τους οποίους έφεδροι – στις μάχες στη Γάζα και εννέα στα σύνορα του Λιβάνου.

Άλλες πέντε ταξιαρχίες έχουν αποσυρθεί από τη Γάζα, την ώρα που η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ προειδοποιεί ότι ο πόλεμος με τη Χαμάς θα είναι «μακροχρόνιος» και μια γενικευμένη σύρραξη με τη Χεζμπολάχ είναι «πιο πιθανή από ποτέ».

Πηγή: Times of Israel / Φωτογραφίες αρχείου Reuters