Ρωσία και ΗΠΑ αρχίζουν να βγαίνουν από την εποχή των «παγετώνων» που είχαν βρεθεί στη διάρκεια του περασμένου έτους. Όπως έγινε γνωστό, στις 20 Μαΐου 2013 ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νικολάι Πάτρουσεφ, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον μεταφέροντας προσωπικό μήνυμα του Βλαντίμιρ Πούτιν στον Μπαράκ Ομπάμα. Θα είναι η απάντηση στην επιστολή που είχε επιδώσει πρόσφατα στον πρόεδρο της Ρωσίας, ο σύμβουλος του επικεφαλής του Λευκού Οίκου, Τόμας Ντόνιλον.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, η άφιξη του ρώσου αξιωματούχου Νικολάι Πάτρουσεφ, κομιστή της απαντητικής επιστολής του ρώσου προέδρου στον αμερικανό ομόλογό του, όντως αναμένεται στις 20 Μαΐου. Μια πηγή στο Κρεμλίνο, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές, αλλά τόνισε: «Η επιστολή, είναι έτοιμη κατά το ήμισυ. Θα τη διαβιβάσουμε, όταν θα έχει ολοκληρωθεί τεκμηριωμένα και περιεκτικά». Ωστόσο, σύμφωνα με άλλον ρώσο αξιωματούχο, δεν υπάρχουν ορατά εμπόδια που να μην επιτρέπουν την ολοκλήρωση της συγγραφής του εγγράφου, μέχρι την 20η Μαΐου.
Το περιεχόμενο των επιστολών
Ο Πούτιν, παρέλαβε την επιστολή του Ομπάμα την 15η Απριλίου, από τα χέρια του συμβούλου σε θέματα εθνικής ασφάλειας του επικεφαλής του Λευκού Οίκου, Τόμας Ντόνιλον. Η Μόσχα, ανταποκρίθηκε θετικά στην κίνηση του αμερικανού προέδρου. Όπως έγινε γνωστό, η βασική ιδέα του προεδρικού μηνύματος είναι ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ, δύο μεγάλες δυνάμεις με ιδιαίτερη ιστορική αποστολή, θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για την επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων και να μην έρχονται σε αντιπαράθεση για μικρές υποθέσεις.
Κατά τη διάρκεια του έτους που μας πέρασε, οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον επιδεινώθηκαν ραγδαία. Ο κύριος λόγος, ήταν η ψήφιση από το Κογκρέσο του «Νόμου Μαγκνίτσκι» και η ρωσική απάντηση σε αυτόν, καθώς επίσης η αυστηροποίηση των κανόνων δραστηριοποίησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη Ρωσία, οι δικαστικές υποθέσεις ρώσων πολιτών στις ΗΠΑ και μια σειρά άλλα προβλήματα. Αλλά κανένα από αυτά τα σημεία αντιπαράθεσης, δεν εμφανίζεται στην επιστολή του Μπαράκ Ομπάμα.
Το έγγραφο, περιέχει μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις. Το σημείο κλειδί για τη Ρωσία, η συνεργασία στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας. Ο Μπαράκ Ομπάμα, προτείνει «μια νομικά δεσμευτική συμφωνία σε θέματα διαφάνειας, η οποία θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών για την επιβεβαίωση ότι τα προγράμματα του ενός δεν αποτελούν απειλή για τις αποτρεπτικές δυνάμεις του άλλου».

Περισσότερο για τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αγγίζει τον πυρήνα της πρωτοβουλίας: Την περαιτέρω μείωση των εξοπλισμών. Ο ίδιος, είναι διατεθειμένος να «προβεί σε νέα αποφασιστικά μέτρα για να διασφαλίσει ότι θα προχωρήσουμε ακόμα μακρύτερα από τις παλιές πυρηνικές απόψεις του Ψυχρού Πολέμου». Ο Μπαράκ Ομπάμα, πιστεύει ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ «θα μπορούσαν να συνάψουν μια συμφωνία-πλαίσιο για την περαιτέρω μείωση των πυρηνικών τους οπλοστασίων». Ο Λευκός Οίκος, περιμένει ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις στην πρωτοποριακή αυτή συμφωνία, ήδη από φέτος.
«Κόκκινη γραμμή» επικοινωνίας
Επιπλέον, ο Ομπάμα προτείνει στον Πούτιν την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων στο πλαίσιο ενός νέου μηχανισμού διαβουλεύσεων σε επίπεδο «αντιπρόεδρος των ΗΠΑ – πρωθυπουργός της Ρωσίας». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα, ότι θα ξεκινήσει η λειτουργία του «ασφαλούς ψηφιακού καναλιού βιντεο-επικοινωνίας», πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G8, τον Ιούνιο στη Βόρεια Ιρλανδία.
Από όλες τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ, η πιο σημαντική για τη Μόσχα είναι η πρόταση για την αντιπυραυλική άμυνα. Πηγή στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι ο όρος «νομικά δεσμευτική συμφωνία σε θέματα διαφάνειας», αναφέρεται στη λεγόμενη εκτελεστική συμφωνία. Για την έγκριση της, ο Μπαράκ Ομπάμα δεν χρειάζεται να ζητήσει τη συγκατάθεση του Κογκρέσου. Το αρνητικό σημείο σε αυτού του είδους τις συμφωνίες, είναι ότι στην πραγματικότητα είναι μόνο δεσμευτικές για την κυβέρνηση που τις υπογράφει. Η διάδοχη κατάσταση, έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να την εκτελέσει. Είναι δηλαδή, σαν ένα είδος μιας προσωπικής εγγύησης του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ.
Οι απόψεις της Μόσχας
Η άποψη της Ρωσίας για την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας είχε αρκετές διακυμάνσεις. Πριν έρθει ο Ντόνιλον, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε κατηγορηματικά αρνηθεί το ενδεχόμενο να καταλήξουν η Μόσχα και η Ουάσινγκτον σε μια τέτοια συμφωνία. Μετά την επίσκεψη του Ντόνιλον, η στάση της Ρωσίας στην ιδέα των Ηνωμένων Πολιτειών άλλαξε, αλλά παρέμεινε επιφυλακτική. Ο βοηθός του προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ, είπε τότε, ότι «δεν έχει γίνει πρόοδος στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας» και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, κατήγγειλε ότι η Ουάσιγκτον επιδεικνύει «ανεπαρκή πολιτική βούληση».
Ρωσική διπλωματική πηγή δήλωσε πάντως ότι η Ρωσία «μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση των ΗΠΑ», γιατί «η περισσότερη διαφάνεια στην αντιπυραυλική άμυνα είναι χρήσιμη και από μόνη της, αλλά και σαν εργαλείο για την ενδυνάμωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Η ίδια πηγή ωστόσο, διευκρινίζει ότι η πρόταση Ομπάμα έχει ένα βασικό ελάττωμα: Εάν η Μόσχα αποφασίσει στο πλαίσιο της συμφωνίας, ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά των στοιχείων της πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ που της διαβιβάζονται δείχνουν ότι τα σχέδια της Ουάσινγκτον αποτελούν απειλή για την αποτρεπτική της δύναμη, δεν μπορεί ασκήσει κάποιου είδους βέτο σε αυτά ώστε να αλλάξουν. Η συμφωνία αφορά μόνο σε ανταλλαγή πληροφοριών. Σε αυτό το πλαίσιο, η πηγή διαβεβαίωσε, ότι στο μέλλον η Ρωσία θα εξακολουθεί να επιμένει στις μακροπρόθεσμα νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις.
Συνάντηση κορυφής
Όπως και να έχει, Μόσχα και Ουάσιγκτον έχουν θέσει σαν στόχο την αντιστροφή των αρνητικών τάσεων στις διμερείς σχέσεις. Αυτό είναι προφανές από το εντυπωσιακό πακέτο των συμφωνιών που προετοιμάζεται για τους δύο προέδρους, στις συνομιλίες του Ιουνίου στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G8 στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά –κυρίως– στη συνάντησή τους στη Ρωσία, τον Σεπτέμβριο.
Το Κρεμλίνο, ήθελε να επισκεφθεί ο Ομπάμα τη Ρωσία μέσα στο τρέχον έτος σε μια ξεχωριστή επίσκεψη. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος αποφάσισε από το χειμώνα ακόμα, να απορρίψει αυτή την ιδέα, δηλώνοντας ότι ο Ομπάμα θα έρθει μόνο στην Αγία Πετρούπολη, στη Σύνοδο Κορυφής της G20 του Σεπτεμβρίου. Τότε, οι δύο πρόεδροι, θα συνομιλήσουν ξανά εκ τους σύνεγγυς. Σήμερα φαίνεται να προωθείται μια τρίτη –κοινά αποδεκτή- λύση: Ο Ομπάμα μπορεί να μεταβεί στη Ρωσία δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της G20 και όχι κατευθείαν στην Αγία Πετρούπολη, αλλά πρώτα στη Μόσχα. Έτσι, δεν θα είναι μια «συνάντηση στο περιθώριο», αλλά μια πλήρης διμερής επαφή κορυφής.
Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στο kommersant.ru
ΠΗΓΗ : Η Ρωσία Τώρα