Ένας ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι εμπορικοί δορυφόροι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους μπορεί να γίνουν νόμιμοι στόχοι για τη Ρωσία σε περίπτωση εμπλοκής των χωρών αυτών στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Ημι-πολιτικές υποδομές μπορεί να γίνουν νόμιμοι στόχοι αντιποίνων», δήλωσε ο Κονσταντίν Βορόντσοφ, υποδιευθυντής του τμήματος μη διάδοσης πυρηνικών όπλων του υπουργείου Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Αναφερόμαστε στην εμπλοκή εξαρτημάτων υποδομών του διαστήματος για μη στρατιωτικούς σκοπούς, περιλαμβανομένων εμπορικών, από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε ένοπλες συγκρούσεις», είπε ο Βορόντσοφ στα Ηνωμένα Έθνη.
«Αποκρυπτογραφώντας» τις δηλώσεις Βορόντσοφ, δίκτυα ενημέρωσης αποκάλυψαν τι βρίσκεται «στο πίσω μέρος του μυαλού» της Ρωσίας: οι δορυφόροι του δικτύου Starlink του δισεκατομμυριούχου Αμερικανού επιχειρηματία Ίλον Μασκ, αλλά και οι δορυφόροι των εταιρειών Planet Labs και Maxar. Γιατί;
Πρώτον, γιατί το Starlink αφενός επιτρέπει στους Ουκρανούς να διαθέτουν ακόμη σύνδεση με το Ίντερνετ, με αποτέλεσμα να μεταδίδονται σε όλο τον κόσμο τα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο (πολλά εκ των οποίων η Ρωσία δεν θα ήθελε να γίνουν γνωστά, όπως κάποιες ήττες της στο πεδίο ή κάποιες δραστηριότητές της που ακόμη και από επίσημα χείλη έχουν χαρακτηριστεί εγκλήματα πολέμου, όπως πχ η σφαγή στην Μπούτσα).
Αφετέρου γιατί οι δορυφόροι του Starlink «αντιστέκονται» στις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις, όπως εκείνη που είχε γίνει στις 24 Φεβρουαρίου κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιχειρώντας να «τυφλώσει» τις επικοινωνίες των Ουκρανών.
Δεύτερον, γιατί οι δορυφορικές εικόνες της Planet Labs και της Maxar έχουν αποκαλύψει πολλές φορές τις ρωσικές κινήσεις, όπως τις μετακινήσεις και συγκεντρώσεις δυνάμεων ή και τις ρωσικές απώλειες μετά από βομβαρδισμούς, όπως έγινε πρόσφατα στην Κριμαία.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη στην μετά COVID εποχή και έχει προκαλέσει την σοβαρότερη αντιπαράθεση με τη Δύση μετά την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962.
Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ