Γιατί η Ρωσία ανησυχεί για το αντιαρματικό Javelin – ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ

Το FGM-148 Javelin είναι το πρωταρχικό φορητό αντιαρματικό σύστημα με δυνατότητα fire and forget του στρατού των ΗΠΑ. Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε για να αντικαταστήσει τον προγενέστερο αντιαρματικό πύραυλο M47 Dragon. Από την απαρχή της επιχειρησιακής του ζωής, το Javelin έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό, φορητό αντιαρματικό σύστημα στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ.

Το Σώμα Πεζοναυτών και στρατός είναι εξοπλισμένοι με αυτά τα συστήματα. Οι Javelin έχουν εξαχθεί στις χώρες του ΝΑΤΟ καθώς και σε συμμάχους όπως η Σαουδική Αραβία, η Αυστραλία για να αναφέρουμε μερικούς από αυτούς.

Σε αυτό το βίντεο, αναλύουμε γιατί η Ρωσία πρέπει να ανησυχεί για το ενδεχόμενο μίας ένοπλης σύρραξης όπου μονάδες των ΗΠΑ θα χρησιμοποιούσαν το σύστημα javelin κατά των ρωσικών τεθωρακισμένων.
Η ανάπτυξη του Javelin ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, όταν στρατιωτικοί των ΗΠΑ φοβούνταν ότι οι τεράστιες συγκεντρώσεις αρμάτων μάχης του Σοβιετικού στρατού θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν σχετικά εύκολα τις δυνάμεις αρμάτων των ΗΠΑ και των υπόλοιπων χωρών του ΝΑΤΟ στην κεντρική Ευρώπη. Ο πύραυλος κατά αρμάτων M47 Dragon που ήταν διαθέσιμος στις αμερικανικές δυνάμεις εκείνη την εποχή δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόπιστος και το γεγονός αυτό οδήγησε σε προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εντελώς νέου συστήματος.

Το Javelin τέθηκε τελικά σε υπηρεσία με τον αμερικανικό στρατό το 1996, αλλά μέχρι τότε η Σοβιετική Ένωση είχε καταρρεύσει. Τελικά το Javelin χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2003 κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ.

Το σύστημα αποτελείται βασικά δύο μέρη, έναν εκτοξευτή που έχει τα συστήματα στόχευσης και τους πυραύλους με πολεμική κεφαλή. Ο εκτοξευτής διαθέτει αισθητήρα υπερύθρων υψηλής τεχνολογίας με πολλαπλές λειτουργίες προβολής, συμπεριλαμβανομένου οπτικού ζουμ 4x και θερμικής προβολής 4x.

Σε αντίθεση με το σύστημα Dragon, το Javelin έχει αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματικό. Για παράδειγμα, στη Μάχη του Debecka Pass στο Ιράκ, μια δύναμη μερικών δεκάδων ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων που είχαν μόλις 4 εκτοξευτές Javelin κατόρθωσαν να καταστρέψουν μία μηχανοκίνητη ομάδα με πάνω από εκατό στρατιώτες. 17 από τους 19 πυραύλους που εξαπολύθηκαν βρήκαν τους στόχους τους εξουδετερώνοντας 2 άρματα μάχης T-55, 8 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού MT-LB και διάφορα φορτηγά. Επιπρόσθετα, όταν η κυβέρνηση Τραμπ ενέκρινε πρόσφατα σχέδιο για την παροχή αυτού του θανατηφόρου όπλου στην Ουκρανία, η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε έντονα.

Η 127 mm πολεμική κεφαλή του Javelin μπορεί να διεισδύσει σε περίπου 600 έως 800 mm ενισχυμένης θωράκισης – Rolled Cured Armor (RHA). Ενώ ένας τέτοιος βαθμός διεισδυτικότητας θεωρείται ανεπαρκής και το Javelin θα αποτύχει να διεισδύσει σε μια σύγχρονη θωράκιση, το σύστημα διαθέτει ένα άλλο άσσο στο μανίκι.
Το Javelin έχει μια μοναδική λειτουργία, κατά την οποία δεν πλήττει την θωράκιση ενός άρματος κατά μέτωπο ή στα πλαϊνά τμήματά της, αλλά στοχεύει στην άνω θωράκιση, η οποία τείνει να είναι πολύ λεπτότερη.
Μέτρα αντιμετώπισης του javelin

Η υψηλή αποτελεσματικότητα του Javelin δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Τα πιο πρόσφατα άρματα μάχης της Ρωσίας διαθέτουν αντίμετρα για να αντιμετωπίσουν τον Javelin αλλά η αποτελεσματικότητά τους αμφισβητείται.

1. Τα νέα συστήματα όπως το Relikt και το Mechanit ERA έχουν διπλά στρώματα πλακών ERA που είναι ειδικά σχεδιασμένα για να καταστρέφουν τις πολεμικές κεφαλές καθώς και ραντάρ ανίχνευσης εισερχόμενων βλημάτων. Το πρόβλημα με αυτή τη μέθοδο είναι ότι το ραντάρ μπορεί να μην ανιχνεύσει πάντα τον εισερχόμενο πύραυλο. Επίσης, οι πλάκες διπλής στρώσης καθιστούν τα άρματα ακόμα πιο βαριά γεγονός που επηρεάζει ως ένα βαθμό την κινητικότητα τους.

2. Το Shtora και τα τελευταία συστήματα ενεργητικής προστασίας Afganit μπορούν να εξαπολύσουν χειροβομβίδες και φωτοβολίδες. Έχουν σχεδιαστεί για να καλύψουν το άρμα από ανιχνευτές υπέρυθρης ακτινοβολίας σχηματίζοντας ένα θόλο γύρω από το άρμα ή να τα συγχέουν με άλλες πηγές θερμότητας. Ωστόσο, ο αισθητήρας υπέρυθρης ακτινοβολίας του Javelin είναι πολύ προηγμένος και μπορεί να ξεχωρίσει τον στόχο από τα αντίμετρα των ρωσικών αρμάτων.

3. Το σύστημα Afghanit στο νέο ρωσικό άρμα Τ-14, στοχεύει να εξουδετερώσει τους εισερχόμενους πυραύλους με τη δική του κεφαλή. Αλλά όπως φαίνεται στο σχέδιο του άρματος, οι σωλήνες που θα πυροδοτήσουν αυτή την αμυντική κεφαλή είναι τοποθετημένοι οριζόντια και δεν θα είναι σε θέση να εξουδετερώσουν τον Javelin, ο οποίος βυθίζεται προς το στόχο σε γωνία περίπου 90 μοιρών.

Μελλοντική ενίσχυση

Το Javelin αναμένεται να δεχτεί τέσσερις σημαντικές και ουσιώδεις αναβαθμίσεις για να αντιμετωπίσει μελλοντικές απειλές στο πεδίο της μάχης:

1. Καθώς βελτιώνονται οι θωρακίσεις των αρμάτων μάχης, το Javelin αναβαθμίζεται εξίσου. Μια νέα παραλλαγή, που ονομάζεται FGM-148F διαθέτει μια πολύ πιο θανατηφόρα εκρηκτική κεφαλή.

2. Σε μια προσπάθεια να καταστεί το σύστημα ακόμα πιο συμπαγές, αναπτύσσεται ένας ελαφρύς εκτοξευτής.

3. Ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα των Javelin σε ενεργό υπηρεσία είναι το περιορισμένο βεληνεκές των μόλις 2,5 χλμ. Για να μετριαστεί αυτό το πρόβλημα, το Javelin αναβαθμίζεται ώστε να έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει στόχους μέχρι 4,5 χλμ. μακριά.

4. Για καλύτερη αναγνώριση στόχου θα εισαχθεί ένας νέος δείκτης λέιζερ με αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά, μια κάμερα HD και τέλος ανώτερος αισθητήρας υπερύθρων (IR).

Δείτε παρακάτω στο βίντεο που ακολουθεί εντυπωσιακές εικόνες από το αντιαρματικό σύστημα των ΗΠΑ: