Την βαθιά ευγνωμοσύνη του στο πρόσωπο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς γιατί, όπως δηλώνει σε συνέντευξη του στο BBC, του «έσωσε τη ζωή» κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, που οδήγησε στην ανατροπή του από την εξουσία το 2014, έπειτα από αιματηρές διαδηλώσεις στο Κίεβο.
Σημειώνεται δε, ότι ο Γιανουκόβτις κατέφυγε στη Ρωσία τις 23 Φεβρουαρίου 2014 με τη βοήθεια Ρώσων στρατιωτικών.
«Το γεγονός ότι ο Πούτιν έλαβε αυτή την απόφαση, με τη σύσταση των ειδικών του δυνάμεων, ήταν δικαίωμά του και υπόθεσή του», σημείωσε ο Γιανουκόβιτς. «Φυσικά του είμαι ευγνώμων που έδωσε εντολή να διασφαλιστεί η ασφάλειά μου βοηθώντας με να βγω από τη χώρα και σώζοντας τη ζωή μου», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος.
Ο Γιανουκόβιτς, που παραμένει εξόριστος στη Ρωσία, δήλωσε στο BBC ότι θα ήθελε να επιστρέψει μία ημέρα στην Ουκρανία. Απέδωσε την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα στους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει επί μήνες την πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν) η οποία ήταν το επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Στη διάρκεια των φιλοδυτικών αυτών διαδηλώσεων ενάντια στην πολιτική Γιανουκόβιτς σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στα οποία περισσότεροι από εκατό άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους 15 αστυνομικοί.
Ο πρώην πρόεδρος κατηγόρησε τους αντιπάλους του ότι οργάνωσαν τότε «στρατιωτικό πραξικόπημα». «Διέλυσαν τη χώρα. Έσυραν τον κόσμο όλο στη σύγκρουση αυτή», δήλωσε, μιλώντας για τις διεθνείς συνέπειες της ουκρανικής κρίσης.
Ωστόσο, ο Γιανουκόβιτς είπε ότι αποδέχεται κάποια ευθύνη για την αιματοχυσία που οδήγησε στην ανατροπή του. «Δεν αρνούμαι την ευθύνη μου», απάντησε όταν ρωτήθηκε για τα πυρά εναντίον διαδηλωτών στην πλατεία Μαϊντάν.
Ο Γιακουκόβιτς είπε ότι ποτέ δεν διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν πυρ, ωστόσο παραδέχθηκε ότι δεν είχε κάνει αρκετά για να αποτραπεί η αιματοχυσία, στην πρώτη του συνέντευξη σε δυτικό μέσο ενημέρωσης από πέρυσι που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος.
«Δεν έδωσα καμία εντολή (για χρήση πυροβόλων όπλων). Ήμουν εναντίον κάθε χρήσης βίας, πόσο μάλλον της χρήσης πυροβόλων όπλων, ήμουν εναντίον της αιματοχυσίας. Ωστόσο τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Είχαν το δικαίωμα της χρήσης όπλων», τόνισε.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραδέχτηκε τον Οκτώβριο του 2014 ότι η Ρωσία είχε βοηθήσει τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς να εγκαταλείψει την Ουκρανία. «Το λέω ειλικρινά: ο Γιανουκόβιτς ζήτησε να τον φέρουμε στη Ρωσία, και εμείς το κάναμε», δήλωσε ο Πούτιν ενώπιον Ρώσων και ξένων ειδικών κατά την ετήσια συνεδρίαση της Λέσχης Βαλντάι.