Γιαχία Σινουάρ: Πως εξοντώθηκε ο ηγέτης της Χαμάς – «Οι IDF δεν ήξεραν ότι ήταν εκεί»

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς, τον Γιαχία Σινουάρ, ο θάνατος του οποίου συνιστά σκληρό πλήγμα για την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση, έπειτα από έναν χρόνο πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην ανακοίνωσή τους ο στρατός και οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας «επιβεβαιώνουν ότι έπειτα από ανθρωποκυνηγητό ενός χρόνου χθες (Τετάρτη), 16 Οκτωβρίου 2024, στρατιώτες του ισραηλινού στρατού εξόντωσαν τον Γιαχία Σινουάρ, τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, σε επιχείρηση στη νότια Λωρίδα της Γάζας», πιθανότατα στη Ράφα.

Νωρίτερα, ο στρατός ανέφερε ότι «εξόντωσε τρεις τρομοκράτες» σε επιχειρήσεις στη Γάζα και έκανε εξετάσεις DNA για να επαληθεύσει ότι ο Σινουάρ ήταν ένας από αυτούς.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίστηκε το πότε, το πού και το πώς σκοτώθηκαν αυτοί οι άνδρες.

«Δεν υπήρχαν όμηροι στο σημείο»

«Δεν υπήρχε καμία ένδειξη παρουσίας ομήρων στο κτίριο όπου εξοντώθηκαν οι τρομοκράτες», ξεκαθαρίζει ο στρατός, καθώς ο Σινουάρ ήταν γνωστό ότι κυκλοφορούσε πάντα μαζί με μια ομάδα ομήρων για «προστασία» από ισραηλινά χτυπήματα.

Το ισραηλινό Channel 12 αναφέρει ότι ο ηγέτης της Χαμάς κρυβόταν μαζί με τους έξι ομήρους τα πτώματα των οποίων ανασύρθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στις 31 Αυγούστου, αφού εκτελέστηκαν από τους απαγωγείς τους.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Σινουάρ δεν ήταν πλέον με όμηρους όταν σκοτώθηκε, ενώ πιθανότατα ο ίδιος έδωσε την εντολή να δολοφονήσουν τους έξι ομήρους καθώς τράπηκε σε φυγή, υποστηρίζει το Channel 12.

Ήξεραν για μήνες ότι είναι στη Ράφα

Οι υπηρεσίας πληροφοριών και ασφαλείας του Ισραήλ γνώριζαν επί μήνες ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινγουάρ κρυβόταν στη συνοικία Τελ Σουλτάν της Ράφα, αναφέρουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Πίστευαν ότι κρυβόταν υπόγεια και για μεγάλο μέρος αυτού του χρόνου βρισκόταν μαζί με τους έξι ομήρους.

Με βάση όλες αυτές τις πληροφορίες, ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε επιχείρηση στα μέσα Σεπτεμβρίου στο Τελ Σουλτάν που υποστήριξε ότι είχε ως στόχο την εξάλειψη της ταξιαρχίας της Χαμάς στην περιοχή, αλλά πραγματικός σκοπός ήταν να εξαλείψει τον Σινουάρ.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι ID στόχευσαν μια συγκέντρωση στελεχών της Χαμάς, πιστεύοντας ότι ανάμεσά τους ήταν και ο Σινουάρ. Ωστόσο, αφού ταυτοποίησαν τα πτώματα των 26 τρομοκρατών που σκοτώθηκαν στην επίθεση, συνειδητοποίησαν ότι ο ηγέτης της Χαμάς δεν ήταν ένας από αυτούς, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.

Οι IDF δεν είχαν ακριβείς πληροφορίες για το πού βρισκόταν ο Σινουάρ και οι στρατιώτες που τον σκότωσαν χθες κατάλαβαν ότι ήταν αυτός μόνο μετά το γεγονός.

«Δεν ήξεραν ότι ήταν αυτός»

Τα στρατεύματα των IDF δεν στόχευαν τον Σινουάρ και δεν γνώριζαν ότι μπορεί να βρισκόταν στη συγκεκριμένη τοποθεσία όπου δρούσαν.

Τα ισραηλινά στρατεύματα εντόπισαν αρκετούς μαχητές να εισέρχονται σε ένα κτίριο στη Ράφα. Μετά από ανταλλαγή πυρών, οι ισραηλινοί στρατιώτες διέταξαν το χτύπημα του πυροβολικού κατά του κτιρίου που το ισοπέδωσε.

Το κτίριο, όπως τα περισσότερα στην περιοχή, ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά. Γι’αυτόν τον λόγο, οι Ισραηλινοί στρατιώτες «σήκωσαν» drone για να εντοπίσουν τα θύματα και να εκτιμήσουν τις ζημιές μέσα στο κτίριο.

Το drone εντόπισε τρία πτώματα, ένα εκ των οποίων ήταν του Σινουάρ και μόνο τότε οι στρατιώτες των IDF μπήκαν στο κτίριο για να διαπιστώσουν αν όντως είναι αυτός. Στην αρχή έκοψαν το δάχτυλο από τη σορό του Σινουάρ για να γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία την ταυτοποίησης, καθώς η επιχείρηση ανάσυρσης της σορού ήταν επικίνδυνη, αφού το κτίριο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Οι Ισραηλινοί βγάλανε τελικά τη σορό έξω από το κτίριο σήμερα, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός ιστότοπος Ynet μετέδωσε ότι πάνω στις σορούς βρέθηκαν χρήματα και πλαστές ταυτότητες.

Μη επαληθευμένες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες γύρω από ένα πτώμα που φέρει ένα μεγάλο τραύμα στο κεφάλι, μέσα στα χαλάσματα, καλυμμένο από σκόνη.

Οι στρατιώτες που είναι υπεύθυνοι για ένα από τα πιο σημαντικά ισραηλινά στρατιωτικά επιτεύγματα στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου προέρχονται από τη Σχολή Διοικητών Πεζικού του Ισραηλινού Στρατού, κοινώς γνωστή με το εβραϊκό ακρωνύμιο Bislach.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, οι στρατιώτες που εξουδετέρωσαν τον Σινουάρ υπηρετούσαν στον στρατό μόλις 9 μήνες.

Ο Αρχηγός των IDF στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Σινουάρ

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, Αντιστράτηγος Χέρτζι Χαλεβί, επισκέφθηκε το σημείο που εξουδετερώθηκε ο Γιαχία Σιουάρ και διαβεβαίωσε ότι οι στρατιώτες δεν είχαν πληροφορίες εκ των προτέρων ότι ο ηγέτης της Χαμάς ήταν εκεί.

«Κοιτάξτε, έχουμε κάνει πολλές επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων σε αυτόν τον πόλεμο, όπου είχε εξαιρετικές πληροφορίες, στείλαμε προετοιμασμένα στρατεύματα με οδηγίες πού να πάνε. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν ξέραμε. Είναι ο επαγγελματισμός και η αποφασιστικότητά σας, η ακριβής αναγνώριση και η επίγνωση που κατέστησαν αυτήν την επιχείρηση επιτυχή», δήλωσε ο Χαλεβί.

Με πληροφορίες από: Times of Israel, Yne